Vic estima un impacte de 2,5 milions en les finances públiques per la crisi de la Covid-19

El govern municipal prepara dues línies d'ajut, una per a comerç i restauració, i una altra per a autònoms

El mercat de Vic, aquest dimarts, quan va tornar parcialment
El mercat de Vic, aquest dimarts, quan va tornar parcialment | Adrià Costa
Osona.com
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 9:16h
L'Ajuntament de Vic estima que l'impacte de la crisi sanitària en les finances municipals sigui de 2,5 milions d'euros. Així ho ha explicat a l'ACN la regidora d'Economia, Núria Homs, si bé ha matisat que es tracta encara d'una xifra provisional. L'augment de la despesa social i la inversió que ha necessitat el pavelló Vic Salut són dos dels principals motius d'aquest impacte. Malgrat això, Homs confia que a final d'any el pressupost quedi "equilibrat". El govern municipal està treballant per impulsar dues línies d'ajut, una per a comerciants i restauració, que s'han vist obligats a tancar d'un dia per l'altre; i una altra per a autònoms. Una de les partides que podria nodrir aquest fons és l'anomenat fons de contingència, que conté 300.000 euros.

Vic preveia una certa recuperació de les finances municipals aquest 2020. Segons la regidora d'Economia de l'Ajuntament de Vic, Núria Homs, els ingressos, amb els quals finalment no comptaran, faran que sigui un any "complicat" en el que caldrà "fer molts equilibris". La seva idea, però, és que a finals d'any tant els ingressos com les despeses del pressupost quedin equiparades.

La ciutat tenia programades moltes activitats que no s'acabaran duent a terme o de les quals modificarà el format. Això, segons Homs, ajudarà a compensar la manca d'ingressos. Fires com el Lactium o el Mercat del Ram s'han hagut d'anul·lar, però també altres activitats culturals que suposaven una despesa important per a la ciutat, com les activitats de la Diada, que tampoc s'han celebrat. Un altre dels actes importants que balla és la festa major. "Pel que diuen els científics i els experts, segurament els actes més multitudinaris no es podran celebrar", ha explicat la regidora, "però la festa major se celebrarà, trobarem com fer-ho d'alguna manera o altra".

Patrocinis, mecenatges i donacions que faran alleugerir la factura econòmica

En total, la factura de la Covid-19 a la ciutat podria pujar als 2,5 milions d'euros, ha explicat la regidora. Encara s'està calculant la xifra real i cal veure quina part se'n farà càrrec la Generalitat, però una de les inversions més costoses ha estat el pavelló Vic Salut. Homs ha destacat que també hi ha hagut diversos patrocinis d'empreses o mecenatges privats que faran alleugerir la càrrega a les arques municipals.
 

El Pavelló Vic Salut, abans d'obrir les portes Foto: Adrià Costa


Sobre la compra de material de protecció com mascaretes o guants, la regidora ha explicat que també n'han fet, "però no és la despesa més grossa". "Hi ha molts empresaris a la comarca amb contactes a la Xina que se'ns han posat a disposició", ha dit Homs, que qualifica el grau d'implicació d'"espectacular". Posa com a exemple un fill d'una veïna de Vic que viu a la Xina i que li va enviar una quantitat important de mascaretes. Una part les va cedir desinteressadament a les residències de la ciutat. "Accions com aquesta han fet que l'Ajuntament no hagués d'assumir tot el cost i n'estem molt agraïts", ha afegit.

Factura social

Una de les factures importants també està essent la social. Com que el pressupost ordinari ja compta amb una inversió social alta, ha destacat Núria Homs, "de moment anem bé i ens n'anem ensortint". Tot i això, la regidora ha explicat que la despesa en alimentació que està fent el consistori a diari és important. De seguida que es va decretar el confinament, Vic va tancar els dos menjadors socials que tenia i l'Ajuntament va assumir el cost – que fins llavors es compartia amb les entitats de la ciutat que gestionaven els menjadors- i la distribució dels àpats per a persones vulnerables, en coordinació amb el Seminari.

La regidora també ha explicat que estan pendents de saber com poder gastar els romanents de tresoreria de què es disposa l'Ajuntament de Vic. "Som un consistori que té l'economia sanejada de fa molt de temps", ha destacat. El romanent de l'any passat suma 1,2 milions, dels quals un 20% ja sabem que es podrà dedicar a despesa social. "Això ja és el que hem fet, però estem pendents de la resta i saber si ho podrem utilitzar per reinvertir-ho a la ciutat", diu.

Línies d'ajuts a comerços i autònoms

L'Ajuntament està treballant per dissenyar dues línies d'ajuts en les que s'hi puguin acollir dos dels sectors més castigats per la crisi sanitària: els comerços i restauradors de la ciutat i els autònoms. Com dotar aquestes línies d'ajut de diners és el que encara s'està ultimant. Es confia en el fons de contingència del propi Ajuntament, que conté uns 300.000 euros, "però això és una de les partides que podem aprofitar per fer l'oferta d'ajuts". Homs preveu que ja es pugui fer pública la informació i implementar les ajudes al llarg del mes de maig.

Segons Homs, malgrat que altres ajuntaments ja han llançat les seves línies d'ajut, Vic ha optat per la prudència. "Hem volgut esperar una mica que les altres administracions anessin traient les seves, perquè llavors la nostra mesura no fos incompatible", explica. A parer de la regidora, malgrat que l'impacte d'aquesta crisi serà "molt bèstia", és imprescindible que aquells que ho necessiten "puguin tibar de tot arreu".



Arxivat a