El mercat de Vic més estrany

La regidora de Comerç de Vic remarca que aquest era el "moment just" per recuperar l'activitat que només ha reunit 14 de les 120 parades habituals

El mercat ha tornat parcialment a la plaça Major de Vic. S'hi poden trobar només parades d'alimentació i de productes higiènics.
El mercat ha tornat parcialment a la plaça Major de Vic. S'hi poden trobar només parades d'alimentació i de productes higiènics. | Adrià Costa
28 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:23h
Parades separades, files unipersonals, tanques, cintes i moltes mascaretes i guants. Així és com ha tornat aquest dimarts el mercat a la plaça de Vic després de set setmanes. Ho ha fet d'una forma molt diferent de l'habitual.

"És una sensació molt rara", explica Berta González, una compradora habitual: "es veu buit, les parades estan molt separades i també hi ha molta policia".

En aquest mateix sentit de raresa, s'expressa Anna Fuentes: "El mercat també és un espai per anar a donar el vol i ara només es pot comprar. No es pot fer el ritual de sempre".

Ganes de mercat

Tot i una tornada diferent, la plaça s'ha començat a omplir de gent a partir de les 10 del matí. "La gent té ganes d'anar al mercat de plaça", explica Dolors Ribé, una paradista de fruita.

El procediment de venda ha canviat totalment. A més de guants i mascaretes, "ara la botiguera ha d'estar a fora la parada i va agafant el que li demana el client", apunta. Ja no es remena i mira de prop com s'ha fet tota la vida. Una cinta separa clientela i venedors.

El coronavirus no només ha canviat l'aspecte del mercat. També les converses entre paradistes i clientela. "Esteu tots bé?", es pregunten, després de tants dies sense veure's les cares, encara que fos amb mascareta i els costés reconèixer-se els uns als altres.

Només 14 parades

Segons dades de l'Ajuntament de Vic facilitades a Osona.com, habitualment els dimarts hi ha un total de 120 parades i avui només n'hi havia 14. Unes tanques amb cintes han marcat la distància de seguretat entre parada i clientela. Totes les files van en direcció a la sorra i uns cartells informatius recorden les mesures a seguir.

"Estem contents i satisfets", remarca Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç. "Després de 7 setmanes, era una prova i ens sembla que ha funcionat molt bé perquè tant clients com marxants han seguit les mesures de seguretat i d'higiene escrupolosament", afegeix.
 

El mercat ha tornat parcialment a la plaça Major de Vic. S'hi poden trobar només parades d'alimentació i de productes higiènics. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Vic s'ha assessorat per complir aquestes mesures i ha reforçat els agents de mercat. Normalment n'hi ha dos i aquest dimarts, n'hi havia quatre. "Dissabte segurament s'haurà de reforçar", albira Piella, remarcant que hi haurà 10 parades més, les que habitualment es trobaven a la plaça del Carbó.

"El moment just"

Un dels clients del mercat es preguntava per què el mercat havia tardat tant a tornar. "Si podíem anar als supermercats perquè no al mercat que estem a l'aire lliure?", es qüestiona.

Segons la regidora, el mercat no ha tornat abans perquè "ens sembla incoherent obrir-lo, ja que és un punt de concentració i aleshores es demanava que no hi hagués tanta mobilitat". Amb el lleuger canvi del confinament amb la sortida de menors i els d'esportistes, a partir de dissabte, l'Ajuntament ha considerat que aquest era "el moment just".

Una iniciativa web que perdurarà

Des de fa setmanes, al web municipal es va obrir l'apartat "Comerç a domicili", on apareix publicada una llista dels establiments i marxants de producte fresc del municipi que permeten fer la comanda des de casa i lliuren la compra a domicili.

La regidora ha remarcat que estan "molt satisfets perquè s'hi han sumat molts comerços i establiments de Vic, no només d'alimentació i marxants". "Com que veiem que ha estat molt útil per a venedors i compradors, la iniciativa perdurarà i la professionalitzarem", afegeix.




Arxivat a