Generalitat i Diputació es personaran a la causa contra l'espoli d'una desena de tritons del Montseny

Els Mossos investiguen l’origen de centenars d’amfibis localitzats en un local al barri de Gràcia de Barcelona

Els tritons espoliats
Els tritons espoliats
Osona.com
24 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:55h
La Generalitat i la Diputació de Barcelona es personaran com a acusació particular a la causa contra “l'espoli” d'una desena de tritons del Montseny, “atesa la gravetat dels fets i l’afectació a població d’amfibis amenaçats”. L'executiu català indica que és la primera vegada que es documenta l’espoli a la natura d’individus d’aquesta espècie endèmica del Montseny, del qual se'n comptabilitzen 1.500 membres, que és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental. Un dels exemplars estava marcat per l'equip de seguiment de l'espècie. Els deu exemplars de tritó s'han trobat entre els centenars d'amfibis descoberts pels Mossos d'Esquadra la matinada de dimecres en un local al barri de Gràcia de Barcelona, alguns dels quals d'espècies protegides. Al local s'hi va produir un incendi.

Des de l’octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, amb la col·laboració de la Generalitat, de la Diputació de Girona i del Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten “profundament” aquests fets per la gravetat “extrema”, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, com ara el tràfic il·legal d’espècies.

També alerten que el comerç i l'intercanvi d'espècies d'amfibis, legal i/o il·legal, ha suposat l'entrada a Catalunya de diverses malalties que actualment són l'amenaça “principal” per a aquest grup. Els fongs quitridis o el ranavirus poden produir extincions massives en poques setmanes “com s'ha demostrat en poblacions de salamandra a Bèlgica i altres llocs del món”. 

Mossos investiguen l'origen i el destí

Els Mossos investiguen l'origen i el destí d'aquest centenar d'amfibis localitzats al local de Gràcia quan la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona van anar-hi per un incendi. En concret hi havia 170 terraris i neveres amb amfibis, entre els quals hi havia diverses espècies de salamandres i tritons, com els del Montseny o els dels Pirineus, els dos en perill d'extinció i dels quals n'està prohibida la tinença i cria.