Publicat el catàleg de paisatge de la Catalunya Central en format llibre

L'eina, de Territori i Observatori de Paisatge, també es pot consulta per via web

Osona.com
25 d'abril del 2020
Actualitzat el 27 d'abril a les 11:52h
El Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge han coeditat el Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals en forma de llibre. Es tracta d'una eina de suport a la planificació territorial, però que també serveix per conèixer el territori més a fons.

El llibre combina text amb fotografies i mapes i s'estructura en blocs amb els aspectes generals del paisatge del territori -com la història, els valors o la natura-, així com les amenaces i oportunitats. Com a novetat, també es destaca la Catalunya Central a partir de les seves singularitats. En el catàleg s'identifiquen 27 unitats de paisatge, de l'Alt Gaià fins a les Valls de l'Anoia, passant per les Guilleries o el Montseny. També es pot consultar via web.

Una de les novetats de la publicació és la inclusió d'elements que donen caràcter al paisatge com els mosaics agroforestals del Berguedà i el Solsonès, el paisatge de pedra seca, les colònies industrials i mineres i les fàbriques de riu del Llobregat i del Ter, el patrimoni romànic o infraestructures com l'Eix Transversal.

El catàleg és un document de caràcter tècnic creat per la Llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, que determina la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los.

És el sisè catàleg que es publica després dels de les Terres de Lleida, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, les Comarques Gironines i la Regió Metropolitana de Barcelona.