Salut reforça amb professionals i tests l'atenció a les residències d'avis d'Osona

Una de les accions que realitzen els professionals en aquest moment és la realització de proves PCR per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius

Professionals d'Atenció Primària en una residència d'Osona
Professionals d'Atenció Primària en una residència d'Osona | ICS Catalunya Central
Osona.com
20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:02h
Salut ha promogut una intervenció d'alta intensitat assistencial a la població que viu en residències del Bages-Berguedà, Osona i l'Anoia. Professionals de l'atenció primària de l'ICS Catalunya Central han augmentat el suport i l'atenció als centres. S'han estratificat els recursos i dispositius de totes les residències i s'han caracteritzat les persones que hi viuen de manera individualitzada per concretar la intervenció que necessita cadascuna.

En total, a les comarques centrals es dona servei a una població residencial aproximada de 5.500 persones institucionalitzades: unes 900 a l’Anoia, 3.100 al Bages-Berguedà i unes 1.500 a Osona. D'aquesta manera, s'han destinat equips de residències formats per un professional de medicina i un d'infermeria per donar suport assistencial i fer formacions a les residències. 

Cribratge i tests entre els residents

Una de les accions que fan els professionals en aquest moment són els tests entre els residents per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius per evitar la propagació de contagis. També s’estan impulsant altres mesures com el retorn al domicili o reubicació de persones residents amb alt grau d’autonomia i que no estiguin afectats pel virus. A més, es col·labora en l’assaig clínic Test and Treat de l'estudi de l'infectòleg Oriol Mitjà.

Des de l'atenció primària ICS Catalunya Central garanteixen "una atenció continuada, un seguiment clínic adequat en totes les fases de la malaltia, la cura de les persones i totes les seves necessitats, el control de les patologies cròniques i l'atenció pal·liativa, quan escaigui".

Les persones residents que per descompensació de la malaltia requereixin ser ateses a un altre centre sanitari, se les deriva seguint els circuits establerts i el criteri assistencial dels equips d'atenció primària.

També es fa formació als professionals de l'entorn residencial (ús de material, com posar-se els equips de protecció individual, sectorització en zones d’atenció, gestió de residus i control d’infeccions, entre altres), es fan estudis de contactes i valoració de possibles casos nous per intentar frenar el focus, organització d'higienitzacions i un replantejament dels espais d'aïllament de pacients simptomàtics, així com de la relació amb les famílies per mantenir-les informades de la situació actual i facilitar que manifestin les seves voluntats en cas de situació de final de vida.