Una empresa d'Olost que fabrica teixit reutilitzable per a hospitals augmenta la demanda amb el coronavirus

La tela, ​alternativa a les tones de material d'un sol ús, es pot rentar fins a 300 vegades sense perdre propietats

L'interior de la fàbrica d'Olost
L'interior de la fàbrica d'Olost | Olost
NacióDigital
08 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:27h
L'ús intensiu de material sanitari d'un sol ús que s'està fent aquests dies arran de la crisi pel coronavirus pot convertir-se en una oportunitat per a algunes empreses. És el cas d'Elsanek, una companyia d'Olost (Lluçanès, Osona), que des de fa anys es dedica a la fabricació de teixit reutilitzable per a material d'hospital, ja siguin bates, llençols o mascaretes, entre d'altres.

El director, Joan Salvans, ha explicat a l'ACN que les comandes arran de la crisi sanitària els han agafat "desprevinguts" i no han pogut donar resposta a tothom. Salvans espera que un cop passada l'emergència, productes sostenibles com el seu, acabin fent-se un lloc en un mercat on predominen les tones i tones de material que es llença després de fer-lo servir.

Entre la indústria d'un sol ús que predomina en els hospitals, firmes com la de teixits reutilitzables Elsanek intenta fer-se un lloc des de fa uns quinze anys. El seu director, Joan Salvans, explica que no se n'han acabat de sortir, però assenyala que pensa seguir endavant per estendre la seva filosofia. Admet que ha llençat la tovallola en alguna ocasió, però des dels inicis no ha deixat d'invertir-hi i l'objectiu final és que els teixits realitzables s'acabin imposant.

Joan Salvans ha explicat que els hospitals cada vegada tenen més clar que cal canviar cap a un sistema més sostenible, que deixi de banda els productes d'un sol ús. De la mateixa manera que els consumidors estan deixant de banda les canyes o els coberts de plàstic d'un sol ús en el sector de la restauració, per exemple, es pretén que la els productes que s'utilitzen i es llencen als hospitals també desapareguin.

"Som conscients de la comoditat que representa utilitzar i llençar. És evident que és més fàcil llençar una mascareta o una bata que no ordenar-la de certa manera perquè després es pugui tornar a rentar", ha explicat. "Però crec que no queda massa temps perquè tots plegats anem canviant aquesta manera de pensar", ha assenyalat.

"No estàvem preparats"

Durant l'any passat, Joan Salvans explica que ja van notar "molt més interès" pels seus teixits reutilitzables. Arran de la crisi pel coronavirus, i després d'haver estat anys donant voltes pel mercat i haver-se fet un nom en el sector, "la gent ens va començar a trucar des d'un bon principi interessant-se pels teixits", fins i tot trucaven hospitals. Normalment enviar el material directament als hospitals és "impensable". En aquest sentit, molts centres estaven veient com l'abastiment de productes d'un sol ús no estava arribant o arribava en comptagotes, i van veure els teixits d'Elsanek com una alternativa factible per començar-se a confeccionar productes basics com mascaretes o bates.

El director de la companyia ha explicat que l'han trucat de molts llocs, però admet que no estaven preparats per fer front a una demanda tan important. "De seguida vam acabar els estocs", ha lamentat. La producció dels teixits és "molt i molt lenta". "Cal una matèria molt específica que triga en fabricar-se i llavors cal teixir i fer els acabats", ha explicat. "Tot plegat són setmanes de feina, no ho podíem fer en dies", ha destacat. Un dels punts positius és que la setmana vinent ja podran començar a treure rendiment de nou de les seves produccions. "Podrem començar a subministrar els qui més ho necessiten".

Ara la indústria ha reaccionat, ha explicat Salvans, i els hospitals han desaparegut de l'escenari. "Entenem que més o menys estan coberts i ara a qui servim és als industrials. Per exemple, empreses que compren roba per poder fabricar mascaretes o bates per al sector industrial de l'alimentació o els supermercats. "Tot aquest personal ara requereix productes de protecció. Fins ara no els necessitaven ni pensaven mai que n'haurien d'aconseguir", ha explicat. "Quan vagi arribant més material d'un sol ús nosaltres anirem quedant en un segon pla". La idea de Salvans es tornar quan l'emergència hagi desaparegut per posar en valor el seu producte reutilitzable.

Profeta fora de la seva terra

A Suècia, Elsanek hi té presència des de l'any 2010-2011. Salvans explica que el mercat suec de seguida va mostrar interès pel producte, des d'una perspectiva molt més preocupada per la sosteniblitat, el medi ambient o el respecte a l'aigua com a bé comú. Després d'un parell d'anys de proves en hospitals, finalment van aconseguir les certificacions de qualitat necessàries. "Els suecs ens estan comprant amb regularitat des de l'any 2013", ha afegit.

L'exportació representa entre el 50 i el 60% de la facturació total de la companyia que en el darrer exercici va arribar a l'1,3 MEUR .

Propietats del teixit

El teixit que fabriquen per a productes sanitaris, sales blanques, quiròfans o laboratoris, entre d'altres característiques, és antibacterià, hipoal·lèrgic, d'alta durabilitat, reutilitzable, reciclable 100% i sense triclosan ni altres susbstàncies nocives per a la salut.

Segons les proves realitzades per provar-ne la qualitat, el teixit es pot rentar entre 300 i 400 vegades sense que es perdi les propietats. Un cop acabada la vida útil, la peça és 100% reciclable. Segons Salvans, a més, "és molt fàcil de reciclar", perquè com que es tracta d'un material termoplàstic, dels residus es poden tornar a generar teixits, plàstics o qualsevol erivat del que és polipropilè.

Una nova oportunitat

Salvans espera que la crisi del coronavius sigui una oportunitat i pugui estendre el negoci. Ara mateix a la fàbrica hi treballen vuit persones. El director ha explicat que hi ha dos processos intermedis que estan subcontractats en altres empreses de Catalunya. "El món dels tèxtil és molt complex i requereix molta maquinària", ha explicat.

Salvans prové de família d'industrials del tèxtil, concretament el seu pare havia treballat a la indústria de Puigneró i va ser qui el va empènyer al negoci quan tan sols tenis setze o disset anys. Amb la crisi generalitzada del tèxtil a Catalunya i anys abans de muntar Elsanek, Joan Salvador, amb un altre soci, va muntar l'empresa de teixits tècnics i de protecció Lenard. Aquesta altra empresa es dedica a elaborar equips de protecció per a policia, exèrcit i bombers.



 
Arxivat a