El coronavirus acapara el ple de Vic

L'Ajuntament celebra per primera vegada una sessió telemàtica i el punt més polèmic sobre el projecte d'adequació de la plaça de la Noguera es va acabar retirant

 Durant el ple telemàtic de Vic
Durant el ple telemàtic de Vic | YouTube
07 d'abril del 2020
Actualitzat a les 9:24h
Ple inèdit a Vic, més de forma que de contingut. Arran de la situació d'emergència provocada pel coronavirus, aquest dilluns es va celebrar el primer plenari municipal telemàtic. Tal com explicava l'alcaldessa de Vic Anna Erra -positiva de Covid-19-, només de començar la sessió: "Estem davant d'una situació que no ens haguéssim pogut pensar mai". El coronavirus, doncs, va acaparar l'ordre del dia.

Erra va encetar la sessió amb un llarg agraïment a tots els professionals sanitaris, treballadors, voluntariat, així com els grups del consistori pel suport. De fet, tots els portaveus es van sumar als agraïments i, la majoria, es van posar a dispocició de l'equip de govern. Tots els regidors van transmetre també un missatge de condol a les persones que han perdut éssers estimats per la malaltia.

El ple va ser diferent, i va estar marcat sobretot per la lentitud de fer servir un nou sistema de comunicació i votació. "No sé si se'm sent", deia un regidor, mentre un altre es descuidava de votar un dictamen o no se li havia carregat el vot. Ja ho deia la mateixa alcaldessa: "Avui hem de tenir una mica de paciència". Fins i tot, es va escapar algun crit -no anava adreçat al plenari- d'una regidora que s'havia deixat el micròfon obert. "Problemes del directe", deia Erra, mentre se'ls escapava el riure sota el nas a la resta de participants de la conversa en línia.

La Covid-19 també va ser la protagonista dels precs i preguntes. D'una banda, des de Capgirem Vic, Sara Blázquez demanava que les rondes de la Guàrdia Urbana no només fossin coercitives i que també es tingués en compte el seguiment a persones sense sostre de la ciutat. La regidora de Seguretat Ciutadana Elisabet Franquesa va remarcar que es treballava en aquesta línia.

Per la seva banda, des del PSC, Carme Tena va demanar si era possible incloure informació sobre el coronavirus a Ràdio Vic per aquella gent gran que no disposa d'Internet ni xarxes socials. Erra va demanar que revisarien la comunicació que s'estava portant a terme i en tot cas, la reforçarien.
 

Durant una votació telemàtica al ple de Vic Foto: YouTube


Tornaran els mercats de marxants?

Tena també va demanar per la possibilitat de reobrir els mercats de marxants amb les parades de verdures i proximitat, com s'ha fet en altres municipis. La regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, va apuntar que s'havia anat estudiant, però que els marxants havien vist dificultats per garantir les mesures de seguretat.

"Veiem molt difícil tornar a obrir el mercat només amb les parades d'alimentació perquè és molt difícil assegurar les mesures de seguretat", reiterava Piella. Per això, s'ha activat un servei de comerç a domicili, en el qual hi ha un apartat especial per als marxants.

L'adequació de la plaça de la Noguera, posposada

Dels 13 dictàmens se'n van aprovar 10 per unanimitat. El punt més polèmic de l'ordre del dia era l'aprovació inicial del projecte d'adequació de la plaça de la Noguera, però es va acabar retirant. Des de les xarxes, el Remei Reviu havia fet pressió i criticava que l'Ajuntament de Vic tirés endavant el projecte en condicions de confinament. Finalment, s'ha deixat per més endavant.

El consistori sempre ha defensat que té poc marge de maniobra, ja que la plaça és un espai privat cedit temporalment. A més, afegeixen que és una qüestió que es va recollir en el POUM i que no va rebre cap al·legació de cap grup polític ni va generar debat. Ara, la plaça de la Noguera és al centre de la polèmica.

L'increment salarial del 2% dels treballadors de MinsVic

Un dels altres punts que va generar més debat va ser l'aprovació de l'increment salarial del 2% en la partida de personal per al 2020 a favor de l'empresa mixta MinsVic, que fa serveis de conservació i manteniment de l'enllumenat de Vic. Tot i que tots els grups van votar-hi a favor, des del PSC, Carme Tena esgrimia que hauria de ser un criteri d'equitat per a tota la plantilla; i des de Capgirem, Pere Freixa, remarcava que l'augment podria anar a càrrec del soci privat.

El regidor de Serveis Albert Castells va recordar "l'important paper" que han jugat aquestes empreses mixtes en la construcció, per exemple, del pavelló Vic Salut per acollir pacient de Covid-19. "És oportú reconèixer tot el seu esforç", concloïa.



Arxivat a