Vic, 2020: l'any que la processó del Silenci no surt

La pandèmia del coronavirus ha obligat a suspendre també tots els actes públics de Setmana Santa arreu del país

Processó dels Armats
Processó dels Armats | Bernat Cedó
Osona.com
05 d'abril del 2020
En ple estat d'alarma i de confinament total, la processó del Silenci, o dels Armats, no cumplirà la seva centenària tradició de sortir a desfilar pels carrers del nucli antic de Vic el vespre del diumenge de Pasqua de Rams. La pandèmia del coronavirus que està causant milers de víctimes a Catalunya i al món ha obligat a suspendre tota mena d'actes públics i a confinar la població a casa seva des de fa setmanes.

És així que, en aquest context, Osona.com ha elaborat un vídeo que recull escenes de la processó captades pels fotoperiodistes d'aquest mitjà en els darrers anys, i que ha entrat en xarxa just a la mateixa hora que hauria començat la comitiva el seu recorregut des de la plaça de la catedral.



És tradicional que el seguici, format per unes cinc-centes persones, recorri el nucli antic embolcallat d’un sepulcral silenci, només trencat pel so de les campanes, els tambors i els salms cantats. La processó està organitzada per la Venerable Congregació dels Dolors.

Reglamentada per un recull de costums o Consueta de l’any 1883, la processó està formada en l’actualitat per dos cossos d’armats, llargues fileres de congregants amb vesta i atxa; al mig, els portadors d’improperis, sibil·les o inscripcions; els portants del Sant Crist i els de la Mare de Déu, dos cors de cantors i un seguici de devots. Hi poden assistir tant homes com dones.

Es va interrompre la seva celebració l’any 1973, i es va restablir l’any 1981, per iniciativa d’un grup de joves de la ciutat amb el suport incondicional del doctor Lluís Cura. L’any 2000, com a any jubilar, va coincidir amb el 250è aniversari de la seva institució.
 

 
Arxivat a