Menys estrès per als treballadors de l'Hospital de Vic amb la reordenació del torns i contractació de nou personal

No els manca material de protecció, però destaquen la "responsabilitat" dels professionals per allargar-ne la vida útil

Hospital Universitari de Vic
Hospital Universitari de Vic | Adrià Costa
Osona.com
06 d'abril del 2020
La situació a l'Hospital Universitari de Vic no és senzilla i, com a la resta del país, la cura dels casos per coronavirus marca l'activitat diària. De l'estrès dels primers dies, per alleugerir la situació s'ha passat a la reordenació de torns i la contractació de nou personal. De moment, ja hi ha més de 450 positius i 50 persones han perdut la vida. A l'altra cara, s'ha donat l'alta a més d'un centenar de pacients i almenys dos han sortit de l'UCI. La principal preocupació dels treballadors és el material, però des del sindicat CCOO asseguren que, tot i anar "molt justos", no els en falta. Molts cops, però, es veuen amb la "responsabilitat" d'allargar-ne la vida útil. Per exemple, les bates es renten amb lleixiu i es poden reutilitzar.

En temps d'escassetat, i fins que el material no deixi de ser un maldecap per a molts hospitals, l'enginy i el que anomenen "responsabilitat" són la solució al principal problema que preocupa als sanitaris. El material de protecció es reparteix "en compta gotes" a l'Hospital de Vic, segons ha explicat a l'ACN representants de la secció sindical de Comissions Obreres. "Tots els sanitaris són molt responsables amb els seus EPIS i també perquè hi ha la por de quedar-se sense". Hi ha material com les màscares FPP2 que no es llencen cada dia. Com a molts llocs, els sanitaris es col·loquen una màscara quirúrgica a sobre de l'FPP2 i això en pot allargar la vida útil "uns quatre dies", expliquen. Els guants també comencen a minvar, assenyalen els treballadors. 

A banda del poc material de què disposa l'hospital des de l'inici de la pandèmia, destaquen l'aportació que han fet empreses de tot tipus de la comarca perquè es pugui seguir fent la seva funció amb certa normalitat. Es tracta d'indústries químiques, agroalimentàries o càrniques, concretament, que proveeixen l'hospital de material similar al que ells poden utilitzar. També altres entitats com la Universitat de Vic que va fer donació de material. Des del propi hospital es reconeix que les donacions d'empreses han estat un aspecte "puntal" per poder tirar endavant. 

Torns de 12 hores

Un dels aspectes en què s'ha millorat més des del principi de la crisi, segons asseguren des del sindicat, és la reordenació dels torns dels treballadors. Si bé els primers dies, alguns treballadors van haver de fer jornades maratonianes, l'establiment dels torns de dotze hores ha estat molt més clarificador. Aquells que fan torn de dia, tenen el dia següent de festa, mentre que aquells que fan nit, en descansen dos.

Això, sumat a les noves contractacions de personal, ha alleugerit notablement les càrregues per estrès dels professionals. Pel que fa al nou personal, no només s'ha contractat estudiants dels últims cursos, sinó que també s'ha contractat algun dels professors que imparteixen a la universitat. D'altra banda, també s'han allargat els contractes a contractes de 40 hores. Totes aquests mesures, coincideixen des del sindicat, han ajudat molt en l'estat anímic dels treballadors i han evitat sobrecàrregues de treball i millorat el descans. 

D'altra banda, la nova redistribució també està assegurant el compliment de les ràtios, apunten. En total, per cada 24 pacients, es destinen dues infermeres i tres auxiliars. 

Pel que fa al personal d'administració, se'ls ha facilitat molt el teletreball. En el cas d'alguns auxiliars o personal d'administració que no tenien internet a casa ni ordinador, per exemple, se'ls ha facilitat tota la infraestructura. 

Queixes pel menjar 

Una de les queixes més esteses pels treballadors és la qualitat del menjar que se'ls proporciona durant els torns. Per evitar contagis, no se'ls deixa portar res de casa. "Hi ha gent amb intoleràncies i tampoc poden escollir", lamenten. A més, depenent del moment en què poden dinar, sovint es troben el menjar ja fred. 

Amb tot, des dels representants sindicals amb qui ha pogut parlar l'ACN, els treballadors agraeixen molt totes les donacions que els estan fent arribar algunes empreses. Unes donacions que no només són pel personal, sinó que també són pels malalts. 

Tracte amb els pacients

Els treballadors també volen enviar un missatge de suport no només als pacients amb qui tracten, sinó també als seus familiars. Malgrat les mesures de seguretat per evitar el contagi, són molt conscients que una de les seves tasques fonamentals és facilitar el contacte entre el malalt i la família. "Tenim molta cura d'això i vetllem perquè tots es puguin comunicar", han explicat des del sindicat. També es pren una mesura excepcional amb els malalts que es troben al final de la vida i és que, en un moment tan dur i si la família ho desitja, l'hospital deixa entrar fins al final un acompanyant ben equipat amb les mesures de seguretat. 

Ampliació d'UCIS

En l'actualitat, les dotze unitats d'hospitalització disponibles a l'Hospital Universitari de Vic es troben, la gran majoria, condicionades per acollir pacients amb coronavirus o sospita d'infecció. Pel que fa a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital, aquesta compta amb deu llits. Fa un parell de setmanes, es va habilitar una segona UCI a la primera planta amb deu llits més per atendre específicament pacients amb insuficiència respiratòria greu. Ja està pràcticament plena i des de fa dies es treballa per tenir 13 nous respiradors i equips de monitoratge, sense els quals no es podria convertir l'actual unitat de cirurgia que no requereix ingrés en una tercera UCI. En total, es preveu poder atendre 33 pacients crítics. 

Pavelló Vic Salut

El pavelló municipal de Vic del Castell d'en Planes ja està preparat com a hospital de campanya per poder acollir pacients amb coronavirus a partir d'aquest dilluns. En total hi haurà 160 places i s'hi derivaran casos lleus o que es trobin en la darrera fase de recuperació. El nou equipament funcionarà amb equips mixtes formats per sanitaris del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), facultatius recent jubilats, professionals de centres privats, estudiants d'últim curs i residents i professionals de l'atenció primària.

Des del sindicat s'han mostrat preocupats perquè totes les persones a qui s'enviï a treballar al Castell d'en Planes tinguin la formació suficient per assegurar que saben utilitzar els equips de protecció i se'ls forma correctament. 



Arxivat a