El nou pavelló Vic Salut, pioner per disposar d'oxigen per als pacients de coronavirus

Des del Consorci Hospitalari de Vic, remarquen que s'han pogut aconseguir reguladors d'aire que estan esgotats arreu d'Europa

Últims prepartius del Pavelló Vic Salut.
Últims prepartius del Pavelló Vic Salut. | Adrià Costa
04 d'abril del 2020
Actualitzat el 05 d'abril a les 10:42h
"Tenim una instal·lació que no tothom pot tenir. I hi ha un element clau: l'oxigen". D'aquesta manera, el director de Serveis del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Jaume Castellano, ha destacat que la nova extensió de l'Hospital de Vic al pavelló del Castell d'en Planes de Vic sigui capdavantera. "Som dels pocs que tenim oxigen", ha reiterat Castellano, explicant que a Catalunya, fins al moment, només n'hi ha la Fira de Barcelona i el pavelló anomenat Vic Salut.

Castellano ha remarcat que s'ha aconseguit gràcies "al posicionament de l'alcaldia -encapçalada per Anna Erra- i de l'empresariat d'Osona". "Poder posar un equipament com aquest a disposició de professionals i ciutadania és motiu d'orgull de tota la comarca", ha afegit.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Rosa Maria Morral, directora Assistencial del CHV, destacant que disposar de llits amb un regulador d'oxigen era la gran limitació que tenien a l'Hospital de Vic. De fet, més que l'oxigen, el més important és diposar d'una instal·lació que permeti regular el volum d'oxigen per a cadascun dels pacients per coronavirus que s'allotjaran al nou centre. Els reguladors estan esgotats arreu d'Europa.

Vic també ha estat pioner en convertir en menys d'una setmana un pavelló en un centre mèdic. Compta amb dues pistes i té una capacitat per a 160 pacients. A cada pista, hi ha cinc mòduls amb 16 llits, és a dir, per un total de 80 persones. L'Ajuntament de Vic ha promogut l'adequació de l'equipament esportiu, fruit d'una petició del Departament de Salut, i el Consorci Hospitalari de Vic és l'encarregat de la coordinació dels serveis assistencials i hospitalaris.
 

Últims prepartius del Pavelló Vic Salut. Foto: Adrià Costa


Pacients no crítics que necessiten oxigen

"Els pacients que s'allotjaran a Vic Salut ja hauran passat la fase crítica", ha apuntat Morral. "No poden tornar al domicili perquè necessiten oxigen per recuperar-se una mica més", ha especificat. En aquest sentit, Morral remarca que els pacients crítics, semicrítics o que tenen un risc d'aguditzar-se seguiran a l'Hospital de Vic.

Per això, apunta que l'única porta d'entrada segueix sent l'hospital. El pavelló Vic Salut "serà com una planta més". Diàriament s'analitzaran els pacients que hi ha ingressats a l'Hospital per Covid-19 i si el seu estat de salut ho permet, és a dir, que siguin menys greus, seran traslladats al pavelló.

D'altra banda, a Vic Salut, "no només hi treballaran professionals del CHV, també d'atenció primària", explica la doctora, remarcant que és "un projecte de comarca". Actualment ja s'han format una cinquantena de professionals per començar a treballar al pavelló. Tot plegat, amb l'assessorament i la participació activa de Metges Sense Fronteres. Només falta el vistiplau de CatSalut i s'espera que a partir de dilluns ja pugui funcionar.

Donarà pulmó a l'Hospital de Vic, que funciona al 150%

Els representants del CHV han remarcat que el nou pavelló de salut "dona pulmó a l'Hospital de Vic", que actualment funciona al 150%. Gairebé tot l'hospital està destinat a pacients de Covid-19. Es manté kla planta de pediatria, ginecologia i obstetrícia.

De fet, el centre habitualment només disposa d'una UCI, però actualment ja s'ha triplicat. D'altra banda, en època de grip es pot arribar a uns 170 llits. Ara mateix hi ha uns 290 llits.

Últims prepartius del Pavelló Vic Salut. Foto: Adrià Costa

 

Urgeixen testos ràpids

Per tot això, des del CHV demanen que se'ls hi entreguin testos ràpids. "Sabem que n'han arribat a l'hospital de Granollers o Berga", afegeixen. Actualment, la prova s'ha d'enviar a l'Hospital Clínic de Barcelona i pot tardar entre 12 a 36 hores. Per contra, el test ràpid pot tardar minuts.

"Fins que no dona positiu per coronavirus, el pacient ha d'estar aïllat. Si després es confirma, ja pot compartir habitació amb un altre positiu", explica la doctora.

Això se suma als problemes d'espais de l'hospital i als sanitaris confinats a casa que no s'han pogut fer la prova i, per tant, no poden prestar servei a l'hospital.

Èxit col·lectiu d'Osona

Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Vic, el regidor de Serveis Albert Castells ha remarcat que l'adequació del pavelló ha estat un "èxit col·lectiu de tota la comarca". En aquest sentit, ha traslladat un agraïment al sector sanitari, així com el personal de l'ajuntament i l'empresariat de la comarca. "Si avui és possible tenir aquestes sales ha estat gràcies tot el teixit empresarial d'Osona que s'ha bolcat en aquest projecte", ha apuntat. 

Titi Roca, regidors d'Esports i de Fires i Mercats, també ha fet un agraïment a l'oferiment de voluntaris. "És difícil canalitzar tant voluntariat en una situació com aquesta", ha conclòs.



Arxivat a