VÍDEO Com serà l'extensió de l'Hospital de Vic al pavelló del Castell d'en Planes?

El centre tindrà capacitat per 160 pacients amb coronavirus i i estarà coordinat pel Consorci Hospitalari de Vic

El pavelló del Castell d'en Planes de Vic convertint-se en un centre mèdic
El pavelló del Castell d'en Planes de Vic convertint-se en un centre mèdic | Aj. de Vic
Osona.com
02 d'abril del 2020
Actualitzat el 03 d'abril a les 9:39h
El pavelló del Castell d'en Planes de Vic aquest dilluns arrencarà com un centre hospitalari. Tal com va avançar en exclusiva Osona.com, serà una extensió de l'Hospital de Vic i servirà per descongestionar-lo. El nou espai, sota el nom de Pavelló Vic Salut, tindrà capacitat per a 160 pacients amb Covid-19.

L'Ajuntament de Vic ha promogut l'adequació de l'equipament esportiu, fruit d'una petició del Departament de Salut, i el Consorci Hospitalari de Vic n'assumirà la coordinació dels serveis assistencials i hospitalaris.


Com serà el centre?

El pavelló Castell d'en Planes compta amb dues pistes. A cada pista, s'hi habilitaran cinc mòduls de 16 llits cadascun, és a dir, una vuitantena a cada pista. Els diferents mòduls s'aniran posant en marxa de forma progressiva segons la demanda. Perquè cada llit pugui disposar de la presa d'oxigen necessària, s'ha habilitat una instal·lació expressa de subministres d'oxigen medicinal mitjançant un tanc de 32.000 litres ubicat a l'exterior del recinte.

Com una planta convencional d'hospital, l'espai comptarà amb tots els serveis de suport necessaris (assistencials i no assistencials) per facilitar el treball dels professionals i el benestar dels pacients: s'hi habilitaran piques de rentat de mans, sistemes informàtics amb els programes assistencials del CHV, bugaderia, farmàcia, lavabos i dutxes, servei d'alimentació i neteja, entre d'altres.

La base del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Vic s'ubicarà de forma temporal en aquest recinte per traslladar els pacients i donar suport en aspectes de reanimació i emergències mèdiques.

Quins pacients atendrà?

Atendrà pacients més autònoms i menys greus, o que es trobin en la darrera fase de la recuperació per coronavirus. La porta d'entrada per a casos greus seguirà sent les Urgències de l'Hospital Universitari de Vic –o a través del SEM–. Allà es farà el triatge per decidir on es deriva cada pacient en funció de les seves condicions de salut. Els pacients en estat crític o semicrític seran ingressats a l'Hospital de Vic.

Fins ara, l'Hospital Universitari de Vic ha pogut absorbir el creixent nombre de persones ingressades per COVID-19 derivant pacients als sociosanitaris de la comarca: l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu. Tanmateix, aquests centres compten ja amb un considerable nombre de pacients hospitalitzats amb infecció per coronavirus, i es requereixen també per donar suport –juntament amb l'Atenció Primària– a l'assistència geriàtrica en l'àmbit de les residències.
 

Un vehicle de Salut al pavelló del Castell d'en Planes a Vic Foto: Adrià Costa


Qui coordinarà el centre?

El Pavelló Vic Salut funcionarà sota la coordinació assistencial del Consorci Hospitalari de Vic. Comptarà amb equips mixtes formats per sanitaris actuals del CHV, facultatius acabats de jubilar, professionals de centres mèdics privats, estudiants d'últim curs i residents, així com també professionals provinents de l'Atenció Primària.

Un centre creat amb la col·laboració de tothom

Fruit de la petició de Salut i el lideratge assistencial del CatSalut, l'Ajuntament de Vic s'ha encarregat l'adequació de l'equipament esportiu –amb la part logística i de serveis- juntament amb el Consorci Hospitalari de Vic –que coordina tota l'activitat assistencial-.


A més, s'ha comptat amb la col·laboració de l'Atenció Primària d'Osona i de múltiples empreses, institucions i ajuntaments de la comarca que han permès que les instal·lacions es poguessin arranjar en menys d'una setmana. Tot plegat, amb l'assessorament i la participació activa de Metges Sense Fronteres. L'adequació de les instal·lacions va començar dilluns amb una neteja general de tots els espais del complex, traient tot el material esportiu i revisant tots els serveis.



Arxivat a