Crit d'alerta des del CAP de Centelles contra el «desmantellament» de l'atenció primària per anar a treballar a Vic

Una de les metgesses reivindica els ambulatoris com la "base" del sistema de salut

CAP de Centelles
CAP de Centelles | Adrià Costa
Osona.com
02 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:02h
La metgessa Ruthy Acosta, del CAP de Centelles, ha llançat un crit d'alerta per evitar que a partir de dilluns hagi de passar a desenvolupar les seves tasques com a professional sanitària a l'hospital de campanya que s'està preparant a Vic, al pavelló del Castell d'en Planes. Això, segons ha explicat a l'ACN, pot suposar el "desmantellament" de l'atenció primària que s'està oferint des de Centelles i provocarà una "desatenció" dels pacients que no tindran a prop els seus metges de referència, encara que sigui de manera temporal mentre duri la crisi pel coronavirus. Acosta ha reivindicat els CAP com la "base" del sistema de salut i la seva necessitat per evitar el col·lapse dels hospitals.

El CAP de Centelles dona cobertura a una població d'uns 8.000 habitants i, a més, també s'encarrega dels pacients de Sant Martí de Centelles i Hostalets de Balenyà. En total, més d'una vintena de professionals treballen a l'àrea. Segons una de les metgesses, Ruthy Acosta, ella i altres companys, a partir de dilluns hauran d'abandonar el seu lloc de treball habitual per anar a treballar a l'hospital de campanya de Vic, que s'està muntant per fer front a la crisi del coronavirus.

La doctora defensa els CAP com la "base" del sistema de salut i creu que amb el canvi dels professionals a l'hospital de campanya no es pot deixar "desatesos" els pacients. "Nosaltres som la porta d'entrada de tots els pacients", ha reivindicat. "Al CAP no només atenem pacients amb algun tipus de simptomatologia inicial que pugui ser coronavirus, també fem seguiment a pacients crònics, pacients amb múltiples patologies, persones amb problemes cardíacs, amb malalties mentals o diabetis, per exemple". També ha explicat que s'atén a pacients a qui cal fer un seguiment i anar ajustant la medicació dia a dia. Si els desplacen a Vic, alerta, podria suposar un "risc" per a la qualitat de l'atenció que se'ls està oferint.

En temps de crisi sanitària com la que s'està vivint, l'atenció per telèfon és una de les activitats diàries del personal dels CAP, però també continuen atenent malalts a la consulta, o van a domicili. "Hi ha persones amb llagues que cal curar al seu domicili que no poden esperar", ha apuntat.

A parer d'Acosta, si ells deixen de fer la seva feina a Centelles, temen que alguns d'aquests pacients els puguin enviar a l'hospital. "No tenim clares quines són les línies, ni qui s'hi enviarà, i tampoc sota quines condicions?", ha lamentat. Per evitar riscos i contagis, creuen que és més eficient la feina que estan realitzant ara mateix, també de "contenció i control" de pacients a casa. "On estaran millor?", s'ha preguntat. Per Acosta i els seus companys, existeixen altres alternatives abans que tancar el CAP.

El precedent d'Ifema

La doctora defensa que l'experiència demostra que cal identificar els pacients per coronavirus i atendre'ls en estats previs, abans que es puguin arribar a complicar, tal com ja estan fent des de l'atenció primària.

En aquest sentit, l'obertura d'un gran hospital de campanya, segons Acosta, ja s'ha demostrat que té carències. El cas més simptomàtic és el d'Ifema, a Madrid, que s'ha vist que ha contribuït a augmentar el nombre de professionals infectats i en què s'ha qüestionat també l'atenció que es podia donar als pacients. Segons la doctora, també hi ha incertesa en si serà suficient la logística necessària per tenir cura d'una infraestructura tan gran en termes de menjar, neteja o accessos al lavabo, per exemple, i si això garanteix o no una millor atenció als pacients.

Un altre dels punts que preocupa als treballadors de l'atenció primària si els acaben desplaçant a l'hospital de campanya és si podran actuar en condicions de seguretat i amb les proteccions que els pertocarien. "Què va passar a Ifema? Ens enviaran allà a veure aquests pacients perquè nosaltres també ens contaminem i llavors no puguem tornar a l'atenció que estem fent dels pacients?", ha criticat.

Acosta i els seus companys reclamen que es repensi la decisió de traslladar-los a l'hospital de campanya de Vic i que es mantingui el sistema d'atenció primària, "un dels pilars de l'atenció en salut d'aquest país".



Arxivat a