DOCUMENT Entra en vigor el certificat per sortir de casa durant el confinament

És obligatori? Com es pot descarregar? Tot el que has de saber de la nova mesura de la Generalitat

NacióDigital
23 de març del 2020
Actualitzat a les 9:14h
Control dels Mossos a la C-16
Control dels Mossos a la C-16 | Pere Fontanals
La Generalitat ha activat un certificat d'autoresponsabilitat per als desplaçaments mentre duri el confinament. El document, que es pot descarregar per internet i fins i tot es pot omplir online (la qual cosa et permet no portar-lo a sobre), s'ha fet efectiu a partir de les 00.00h d'aquest dilluns. Està inspirat en el model que s'utilitza a França per controlar els desplaçaments.

Si tens dubtes, a continuació t'aclarim tot el que has de saber de la nova mesura de la Generalitat per garantir el confinament: 

1. És obligatori? 

El certificat no és obligatori, és només una recomanació i l'objectiu és agilitzar els controls policials que hi ha amb motiu del confinament. La ciutadania pot explicar el motiu del seu desplaçament, i els agents podran comprovar si s'ajusta o no a realitat i als casos legals permesos davant l'actual situació de crisi sanitària pel coronavirus. Si no, seran sancionats a partir dels paràmetres que ha explicat Interior, i que van dels 100 als 600.000 euros en aplicació de la "llei mordassa". La gent pot explicar a la declaració autoresponsable el motiu del seu desplaçament i el trajecte, i des d'Interior s'avisa que si s'intenta enganyar la policia s'aplicarà la sanció corresponent.

2. Qui el firma?
 
Cadascú signa el seu propi certificat, per justificar el seu viatge. Es tracta d'un document en què la persona s'autoresponsabilitza del seu desplaçament.

3. En quins casos permet el desplaçament? 

Els casos que permet al·legar aquest document són aquests: l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment sanitari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; o desplaçament a entitat financera o d'assegurança. També es contempla la possibilitat que hi hagi una causa de força major o situació de necessitat, que s'ha d'especificar.
 

Certificat Autoresponsable Desplacament by naciodigital on Scribd