Increment de nitrits, nitrats i fosfats en els sectors de riu de la plana de Vic

Segons un estudi del CERM, el Ter, el Rimentol, el Mèder i el Gurri mostren deficiències greus a la plana agrícola i riu avall dels nuclis urbans de Vic i Manlleu mentre el bosc de ribera es manté estable

Una investigadora del CERM fent l'estudi
Una investigadora del CERM fent l'estudi | UVic-UCC
Osona.com
09 de març del 2020
Actualitzat a la 13:15h
El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i àrea ambiental del Museu del Ter de Manlleu han publicat els resultats de l’última avaluació de l’estat ecològic dels cursos fluvials de la comarca d’Osona corresponent el 2019. L'informe aporta dades que demostren un increment de nitrits, nitrats i fosfats als sectors de riu que passen per la plana de Vic. El rentat dels camps de conreu és, segons els investigadors, la causa més rellevant, malgrat no ser l'única, d’aquest increment. Per contra, en trams com el del Ter entre Torelló i les Masies de Voltregà o el Gurri i el Mèder més amunt de Vic, aquesta contaminació no s'evidencia. 

El resultat de l’estudi es basa en el mostreig de 10 trams fluvials, mesurats a la primavera i a l’estiu. D’aquests 10 sectors, 4 corresponen al riu Ter als termes municipals de Manlleu, les Masies de Voltregà i Torelló i, els 6 restants, pertanyen al torrent del Rimentol i als rius Mèder i Gurri al terme municipal de Vic. Per dur a terme l’estudi es van mesurar paràmetres fisicoquímics, el cabal del riu, la qualitat de l’hàbitat fluvial, la qualitat del bosc de ribera i la qualitat biològica de l’aigua, fent servir macroinvertebrats aquàtics (escarabats, sabaters, cuques de capsa, larves de dípters) com a indicadors. 

Bona qualitat de l'aigua a set sectors analitzats

L'informe conclou que la qualitat biològica de l’aigua és bona a 7 dels sectors analitzats, mediocre a dos i dolenta en un d’ells. Els trams amb més bona qualitat, segons els paràmetres mesurats, van ser l’illa del Sorral o de Gallifa al Ter, el Gurri a la Serra de Senferm i el Mèder a la Guixa.

Per contra, sectors de la plana agrícola i riu avall de nuclis urbans, com el Mèder a Vic, el Gurri aigua avall de l’EDAR de Vic i el Ter després del seu pas per Manlleu, especialment als trams anterior i posterior de l’EDAR, es veuen alterats i la qualitat de l’aigua tendeix a baixar. Les possibles causes d’aquesta reducció, apunta l’informe, s’atribueixen a l’aplicació en excés d’adobs als camps, al trencament del clavegueram municipal de Manlleu i a la poca dilució al Gurri de l’aigua tractada a l’EDAR de Vic, en un any especialment eixut. 

La qualitat del bosc de ribera es manté estable

Pel que fa a la qualitat del bosc de ribera, es manté estable respecte d’altres anys a bona part dels punts analitzats. El curs principal del Ter mostra una bona qualitat, malgrat que a molts sectors se’n va reduir l’extensió a conseqüència dels treballs de neteja realitzats després de l’aiguat de la tardor del 2018. Els afluents d’àrees agrícoles o urbanes mantenen una qualitat intermèdia o mediocre, com és el cas del Rimentol i el Gurri a la Serra de Senferm i al polígon Malloles. El punt amb una pitjor qualitat és el Mèder al nucli urbà de Vic, amb un bosc de ribera pràcticament nul, malgrat que l’entorn mostra una millora progressiva amb les actuacions que des de l’Ajuntament s’hi fan des del 2008. 

Aquest estudi compta amb el suport dels ajuntaments de Vic i Manlleu, i amb la col·laboració del laboratori de Depuradores d’Osona SL a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vic.
 

Consulta l'informe d'estat ecològic d'Osona 2019 en aquest enllaç