El nou equip de govern suspèn la recreació de la Batalla de Montesquiu

El nou alcalde, Jaume Romeu, no descarta recuperar l’any que ve la celebració en unes dates més “convenients”

Commemoració de la Batalla de Montesquiu, en una imatge d'arxiu
Commemoració de la Batalla de Montesquiu, en una imatge d'arxiu | Josep M. Montaner
05 de març del 2020
Actualitzat el 06 de març a les 10:34h
El nou equip de govern de Montesquiu ha decidit prescindir de la recreació de la Batalla de Montesquiu, tan sols uns dies després del canvi al consistori. La festa, considerada d’interès local en una aprovació del ple municipal, s’havia de celebrar el 2 de maig. Des de l’Ajuntament s’insisteix que només és un fet puntual i que l’any que ve s’intentarà recuperar.

El nou alcalde Jaume Romeu (Junts per Montesquiu), en declaracions a Osona.com, assegura que no hi ha cap qüestió de tipus econòmic per suspendre la celebració i que l’única raó és de dates. “La batalla de Montesquiu se celebrava sempre a principis de març, que era quan tocava [la batalla va tenir lloc el 20 de març de 1714]. L’any passat no es va poder fer en aquestes dates perquè els miquelets i organitzadors no tenien agenda”, explica l’edil. “I ara ens hem trobat a sobre la taula que la data fixada era el 2 de maig, una data que no considerem convenient”, afegeix. 

“Això no vol dir que l’any que ve no es torni a fer”, apunta Romeu. “El setembre d’aquest any n’haurem de començar a parlar i veure què fem”, conclou.

Els organitzadors, per la seva banda, s’han mostrat sorpresos per la decisió i un punt indignats. “Teníem l’encàrrec de l’anterior equip  de govern, ja havíem fet tres reunions per preparar-ho i havíem reservat els miquelets”, es lamenta Txevi Rovira, un dels impulsors. “I tota aquesta feina que hem fet ja han dit que no ens la pagarien”, es queixa el seu company David Ventura. 

Una batalla històrica

La batalla de Montesquiu de 1714 va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l'exèrcit català de l'exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l'altura de Montesquiu es va trobar amb 1.500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies va tenir molt de mèrit per la part catalana, que va acabar escapant cap al Lluçanès. 

La recreació de la batalla inclou escenes teatralitzades, amb les barricades dels dos bàndols, més enllà de les desfilades de la infanteria, afusellaments i fins i tot un setge d'època la castell, amb artilleria i cavalleria.

Hi solen participar un centenar de recreadors de diversos grups. Músics, cavalleria i canons d'època donen el toc encara més èpic a la jornada.
 

Recull de galeries de fotos de la batalla de Montesquiu

Commemoració de la batalla de Montesquiu. Foto: Josep M. Montaner