L'equip de govern de Vic desestima la moció per conservar tota la plaça de la Noguera

ERC i Capgirem Vic, amb el suport de nou associacions de veïns, reclamen que no s'hi construeixi un edifici

Veïns al ple de Vic
Veïns al ple de Vic | Josep M. Montaner
Redacció
03 de març del 2020
Actualitzat a la 13:02h
La moció presentada al ple d'aquest dilluns pels grups d'ERC i Capgirem Vic, amb l'aval de nou associacions de veïns, no va aconseguir fer variar la posició de l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic en el conflicte de la plaça de la Noguera del barri del Remei.

Després de la lectura completa del text que reclama l'aturada immediata del projectat edifici, efectuada per una veïna del barri al ple municipal d'aquest dilluns, es va obrir un debat en què els promotors de la moció van defensar la necessitat de conservar la plaça com un espai públic de relació entre el veïnat  i com a pont per vincular els barris del sud entre ells i aquests amb el centre de la ciutat. La lectura va refermar-se en el lema final de "El Remei reviu i reviurà".

En nom de l'equip de govern de JxCat, la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero va insistir que l'Ajuntament ja havia efectuat totes les gestions necessàries per corregir el projecte urbanístic de construcció d'un edifici d'habitatges, però que l'única alternativa viable era la compra del solar, "que tindria un cost de 6 milions d'euros", que és el que costa la biblioteca que construirem a 150 metres de distància". Palmero es va sorprendre que durant la tramitació del POUM, els dos grups polítics promotors de la moció no haguessin presenta al·legacions, cosa que sí que havien fet alguns veïns de la zona.

Roger Mas, d'ERC, va posar de manifest que "els veïns s'han fet seva la plaça i el consistori té l'obligació d'escoltar-los". Per ERC, l'edificació farà perdre una potencial zona verda en una zona densament poblada: " Si es materialitza la construcció d'habitatges es trencaran les dinàmiques socials i l'oxigenació en una zona molt densament poblada. Un de cada quatre vigatans viu a la zona del Remei i de l'Estadi. La plaça té una centralitat única a la zona i és una oportunitat". I  va concloure sentenciant que "el bé comú hauria de prevaldre per damunt dels interessos privats".
 

Fabiana Palmero, aquest dilluns al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner

 

La plaça de la Noguera, punt de trobada de veïns del Remei. Foto: ACN


Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès va recordar que el seu grup durant la redacció del POUM ja havia manifestat que "no es contemplaven els problemes dels barris del sud de Vic". Adreçant-se a l'equip de govern, els va retreure que "quan els convé, es fan modificacions i permutes i expropiacions. Qualsevol motiu tècnic o jurídic que diguin, serà una excusa". Com a conclusió, es va adherir a la petició veïnal d'efectuar un estudi per buscar alternatives a l'edifici.

La regidora socialista Carme Tena va recordar els drets dels propietaris del solar "que el van cedir fins que decidissin edificar-lo". Va admetre que l'única opció seria comprar-lo, "però parlem d'unes quantitats molt elevades que anirien en contra d'altres projectes, com la biblioteca", i va anunciar l'abstenció del seu grup, que comparteix, tanmateix, "la necessitat de tenir espais de trobada en places i carrers"

En el torn de l'equip de govern, Fabiana Palmero va resseguir tot l'historial del conflicte i va posar en valor que s'havia aconseguit que es variés la posició del futur edifici, de manera que quedi en forma d'angle recte però obert cap als carrers i així es conserva un espai com a plaça pública, bé que força reduït vist l'actual: "Hem arribat a un acord en què ni hem tancat la plaça ni ens hem quedat tal com preveia el planejament, és un terme mig, una solució equilibrada que no ha convençut les parts".

La moció, que va rebre el suport de diversos veïns que mostraven cartells a favor de salvar la plaça de la Noguera, va ser desestimada amb els vots a favor d'ERC i Capgirem Vic a favor, l'abstenció del PSC i els vots en contra de l'equip de govern de JxCat.
 

La moció d'ERC no ha prosperat. Foto: Josep M Montaner

Arxivat a