espais naturals

La ILP per protegir el Montseny també proposa augmentar 2.000 hectàrees el parc

L'objectiu és aconseguir 50.000 signatures per blindar la protecció del massís

per NacióDigital , 2 de març de 2020 a les 17:48 |
Un activista mostra una pancarta d'Ecologistes en Acció, a l'Auditori del Parlament | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Objectiu: blindar la protecció del Montseny. Diverses entitats ambientalistes impulsen una iniciativa legislativa popular (ILP) per salvarguardar per llei l'espai natural, tal com ja va avançar Osona.com. Per fer-ho han d'aconseguir 50.000 signatures en dos mesos.
 
La ILP per protegir el Parc Natural del Montseny ja pot començar a recollir signatures per tramitar una llei que protegeixi el massís. La comissió de control de les ILP ha rebut els promotors d'aquesta iniciativa que vol que el Parc Natural sigui "d’interès nacional". Els impulsors són la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, les entitats ecologistes i conservacionistes DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife, que han rebut el suport del subgrup parlamentari de la CUP. L'objectiu de la ILP és definir jurídicament diferents nivells de protecció de l'espai natural del Montseny per garantir, entre d'altres, la protecció d'espècies protegides com el tritó del massís.

 
En una roda de premsa al Parlament aquest dilluns al matí, el president de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, ha apuntat que la iniciativa popular ofereix un grau de protecció "molt superior" a l'actual, que s'emmarca dins del Pla Especial del Parc Natural del Montseny de l'any 1977.

L'objectiu dels impulsors de la ILP Montseny és aconseguir 50.000 signatures en 120 dies perquè el Parlament sotmeti la proposició de llei a debat. El representant d'Ecologistes en Acció de Catalunya ha assegurat que els polítics "donaran suport a la iniciativa".


Les organitzacions ecologistes han apuntat que es van veure "obligats" a presentar la ILP Montseny "quan va desaparèixer la protecció especial que brindava el Pla Especial de Protecció del Parc Natural del Montseny del 2008". En aquest sentit, han lamentat que l'única reserva de la biosfera de Catalunya no rebi la protecció "necessària", i han criticat la "inoperància absoluta" per part de les institucions.

Per aquest motiu, la ILP proposa una llei que englobi el Montseny com un parc natural, un espai natural d'interès nacional i una reserva natural integral. Aquesta última engloba aquells llocs que, dins del pla, han de tenir una "protecció màxima". La llei també planteja ampliar en més de 2.000 les hectàrees de parc natural.

Les organitzacions ecologistes creuen que impulsant aquesta iniciativa estan "obrint el camí" perquè altres espais naturals puguin "gaudir d'un grau de protecció superior".
 

El Montseny, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep Maria Montaner

 

Participació