Objectiu: 50.000 signatures per blindar la protecció del Montseny

Diverses entitats ecologistes impulsen una iniciativa legislativa popular

Paratge del parc natural del Montseny
Paratge del parc natural del Montseny | Josep Maria Montaner
NacióDigital
28 de febrer del 2020
Actualitzat el 02 de març a les 9:07h
Objectiu: blindar la protecció del Montseny. Diverses entitats ambientalistes impulsen una iniciativa legislativa popular (ILP) per salvarguardar per llei l'espai natural. Per fer-ho han d'aconseguir 50.000 siagnatures en dos mesos.

La ILP la promou la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, juntament amb altres entitats ecologistes. Va ser admesa a tràmit per la mesa del Parlament i el següent pas és aconseguir 50.000 firmes en un marge de 120 dies. Si s'aconsegueix aquest objectiu, el Parlament de Catalunya sotmetrà la proposta a debat.

L'objecte d’aquesta proposició de llei és definir jurídicament diferents nivells de protecció dins de l'espai natural del massís del Montseny, espai amb una incalculable riquesa biològica i que es troba en constant amenaça. El massís, segons els promotors de la ILP, actualment compta amb una protecció molt feble que ve donada pel Pla especial del Parc Natural de 1977, norma de rang reglamentari "que ha quedat manifestament obsoleta i insuficient".

Amb aquesta iniciativa, es pretén dotar al parc natural de l'empara i blindatge d’una llei, amb uns nivells de protecció superiors als que ha gaudit històricament, basada en les figures de Parc Natural, Paratge Natural d'Interès Nacional i Reserves Naturals Integrals, que s'adeqüen en major mesura a la realitat de l'espai natural, que, entre d'altres coses, serveix d'hàbitat a una espècie amenaçada i única en el món: el tritó del Montseny.