PRIMÍCIA

Manlleu confirma la seva aposta per implementar el porta a porta

El ple aprova una resolució amb només l'abstenció de la CUP

per Redacció , Manlleu, 28 de febrer de 2020 a les 15:22 |
Un grup de contenidors al centre de Manlleu | Carles Fiter
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Manlleu va aprovar en el passat ple, celebrat el passat dimarts, el compromís per canviar el model recollida de residus i passar al porta a porta, tal com ja va anunciar Osona.com. La proposta es va aprovar amb  els vots a favor d’ERC, JxCAT, PSC i N/A i l’abstenció de la CUP.

El text aprovat diu literalment: “Mostrar el compromís prioritari de l’Ajuntament de Manlleu en l’impuls i la implantació d’un nou model de recollida de residus al conjunt de la població que substitueixi el sistema anònim d'aportació en contenidors oberts actuals, per un nou sistema personalitzat, amb identificació de les persones usuàries, que permeti un índex més elevat de recollida selectiva i amb un percentatge més baix de residus impropis en cadascuna de les fraccions recollides en els propers anys mitjançant una compra pública d’innovació en matèria de recollida selectiva de residus municipals, destinant-hi els recursos humans, materials i econòmics necessaris per a assolir aquests objectius”.


Actualment, els contenidors de Manlleu ja han superat la seva vida útil -tenen entre 20 i 30 anys- i per tant ja estan amortitzats. A partir del 2021, s'acaba la concessió que l'Ajuntament té amb l'empresa de recollida de residus del Consell Comarcal.

"Tenim un problema sobre la taula: o fem una gran inversió en la compra de nous contenidors o ens plantegem un altre model", remarcava l'alcalde  Àlex Garrido fa uns dies. En aquest sentit, si prospera la primera opció, es plantegen uns contenidors xipats amb un sistema intel·ligent com a Olot.


Tot i així, Garrido apuntava que "amb el model actual paguem més d'un milió d'euros de recollida i serà el doble d'aquí a tres anys". Per això, "ens hem de plantejar un model sí o sí", destacant que "davant la realitat actual i els problemes que genera i amb la consciència ciutadana, hem d'anar cap a models més sostenibles".

D'altra banda, afegia que Manlleu és víctima de "turisme de deixalles", sobretot en aquells contenidors més propers a les carreteres d'entrada de la ciutat: "Estan desbordats". "Tots els municipis que ens rodegen tenen una afectació directa a Manlleu", apuntava.

Una implementació gradual

"Ho estem treballant, però segurament apostarem pel porta a porta", diu l'alcalde. En aquest sentit, explica que primer es faria una prova en un o dos barris de Manlleu i, per tant, s'aniria implementant de forma gradual.

Si Manlleu es decidís finalment per aquest sistema de recollida de residus, seria la població més gran d'Osona que ho tiraria endavant. Vic va intentar portar-ho a terme, però per discrepàncies polítiques no va prosperar. La majoria de forces polítiques hi estaven a favor, però no es van posar d'acord en el model de gestió. El tren ja ha passat per Vic que ha invertit en nous contenidors.

 

Participació