La UVic-UCC aconsegueix unir dos territoris com Vic i Manresa «que abans ni es miraven»

Des que es va crear la federació ara fa cinc anys, el centre universitari ha crescut en un 42% d'estudiants

Els alcaldes de Manresa i de Vic han acompanyat el rector de la UVic-UCC
Els alcaldes de Manresa i de Vic han acompanyat el rector de la UVic-UCC | Josep M. Montaner
Redacció
27 de febrer del 2020
Actualitzat a les 10:10h
La federació universitària entre Vic i Manresa ha arribat als cinc anys de vida en molt bon estat, segons han constatat aquest dimecres els alcaldes de les dues capitals i també el rector, Josep-Eladi Baños. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat que la UVic-UCC ha sabut generar una base de confiança que ha afavorit l'activitat universitària de dues ciutats "que abans ni es miraven". De la seva banda, l'alcaldessa Anna Erra ha explicat que el projecte federatiu no es vol quedar només amb els dos focus principals de Vic i Manresa, sinó que volen "créixer al territori i anar-s'hi fent forts". Des que es va crear la federació, la UVic-UCC ha guanyat una massa crítica d'estudiants del 42%.

El balanç que fan totes les parts de la federació creada ara fa cinc anys entre els centres universitaris de Vic i Manresa és més que positiu. El rector, Josep-Eladi Baños, ha destacat la unió com "un símbol de fortalesa". Pel rector, l'acord no ha estat només una suma sinó una sinergia "que va molt més enllà" i que ha tingut un efecte "multiplicador".

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat l'arrelament de la universitat al territori. "Cada campus ha aportat la seva manera de fer, però tots sumen en positiu", ha dit. De fet, hi ha projectes, com el del centre de simulació de la facultat de Medicina, que mai haurien vist la llum si no haguessin anat junts.

Per Junyent, la UVic-UCC no és simplement una de les 11 universitats del país, "sinó que és la universitat més territorial". A més, segons l'alcalde, l'àmbit de confiança que s'ha creat entre les dues ciutats es pot fer extensiu en altres àmbits, com el polític. En aquest sentit, el batlle de la capital del Bages ha reivindicat la vegueria de la Catalunya Central en contraposició a la divisió territorial per províncies "que no aporta res".

De la seva banda, Anna Erra ha reconegut la "valentia política i la generositat del territori" per deixar de banda les reticències històriques entre les dues ciutats i apostar per l'efecte multiplicador que ha permès la federació.
 

Roda de premsa de valoració dels cincs anys de la federació UVic-UCC Foto: Josep M. Montaner


A més, segons l'alcaldessa de Vic, el vincles que s'han creat durant aquests cinc anys han permès anar aprenent a gestionar el model de governança d'un centre d'aquestes característiques. En aquest sentit, ha explicat que s'ha anat construint una formula que ha permès gestionar-se com un tot, "però respectant la singularitat de cadascú".

Aposta per la recerca

Durant aquests cinc anys, s'ha crescut en nombre d'estudiants i en estudis oficials i de formació continuada. Però un dels factors que més ha destacat Josep-Eladi Baños ha estat la recerca. "En aquest temps hem ampliat l'àmbit de la recerca amb un 38% més d'investigadors", ha destacat.

Entre els objectius estratègics de la federació en els propers anys hi ha el fet de poder compartir programació acadèmica entre els diferents campus, unificar la programació contínua i apostar pel model semi presencial. En l'àmbit de la recerca, la UVic-UCC aposta per una recerca "de qualitat, policèntrica, en xarxa i des d'una visió integrada". Per Baños, és important la divulgació de l'activitat investigadora i també la col·laboració amb el teixit empresarial, per exemple, per arribar a la creació de patents. Un altre dels àmbits que el rector ha destacat és el de la internacionalització.
 
Arxivat a