Busos, mascotes, el Puig i violència masclista al ple de Torelló

El consistori aprova les quatre mocions que presenten els diversos grups municipals

El ple de Torelló, aquest dilluns
El ple de Torelló, aquest dilluns | Ajuntament de Torelló
Redacció
25 de febrer del 2020
Actualitzat a les 14:56h
A partir d’ara, els grups polítics de l’Ajuntament de Torelló podran designar els seus representants als consells municipals sense necessitat que siguin càrrecs electes. El ple municipal, celebrat aquest dilluns, va decidir, per unanimitat, modificar els reglaments dels consells municipals perquè en puguin formar part les persones que les formacions polítiques considerin més idònies per l’àmbit a tractar en cada consell.

On no hi va haver acord va ser en la proposta de l’equip de govern per a la modificació del reglament de l'accés restringit al nucli antic de Torelló. El regidor Adrià Jaumira va exposar els detalls de la proposta que contemplava tot un seguit de canvis en la regulació del trànsit als carrers i places del nucli antic. La CUP i Junts per Catalunya van manifestar les seves discrepàncies amb diversos aspectes del projecte i hi van votar en contra, mentre que el PSC es va abstenir, per la qual cosa no es va aprovar la proposta.

Per altre cantó, es van aprovar les quatre mocions que els diferents grups municipals van posar a consideració del plenari.

D’una banda, es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel PSC de rebuig a la supressió dels jutjats de violència contra la dona que proposa un document del TSJC; en aquest sentit, la moció es demana a la Generalitat que prioritzi la lluita contra aquest tipus de violència i que impulsi un Pacte Català contra la Violència Masclista. A més, la regidora Núria Montanyà va anunciar la propera constitució de la Taula de Torelló contra la violència masclista. En aquest sentit, tots els grups municipals també van donar suport al Manifest amb motiu de la commemoració, el proper 8 de març, del Dia Internacional de les Dones.

El grup de Junts per Catalunya va presentar una moció, que va rebre el suport de la resta de grups, sobre el manteniment dels espais públics, centrada en diversos aspectes com ara engegar una campanya sobre neteja viària, amb sensibilització escolar, bons hàbits dels responsables d’animals domèstics, reforç de la vigilància policial per detectar les conductes incíviques o apostar pel grafitti habilitant espais públics.

Tots els grups municipals també van estar d’acord amb la moció presentada per la CUP per impulsar una línia diària de bus interurbà entre Osona i la Universitat Autònoma de Barcelona. El text aprovat insta l’Ajuntament, amb el Consell Comarcal, a participar en el procés per establir la nova línia de bus i treballi perquè els horaris de les expedicions previstes entre Vic i la UAB es coordinin amb els horaris dels busos de Torelló.

Els grups de la CUP, Junts per Catalunya i el PSC van tirar endavant, sense el suport de l’equip de govern, una proposta per ratificar l’acord del ple de 20 de maig de 2019 en relació a la modificació del PGOU de la unitat d’actuació El Puig que preveu una operació urbanística per connectar el carrer Puigdassalit i la Ronda del Puig. La proposta planteja canviar el sistema de compensació pel d’expropiació. L'equip de govern va destacar la importància de la qüestió, però se’n va desmarcar, ja que va posar l’accent en l’existència de prioritats més urgents.

Finalment, l’alcalde i el regidor de Cultura, Xevi Lozano, van expressar la seva satisfacció pel desenvolupament del Carnaval, multitudinari i sense incidents remarcables. Marçal Ortuño va donar l’enhorabona a carrossaires, organització, tècnics municipals i “a tothom qui ha treballat de valent perquè la festa fos un èxit”. En espera d’una valoració exhaustiva, s’ha constatat que el Punt Lila ha registrat menys incidències i que els números de les intervencions també van a la baixa, registrant-se 13 intoxicacions etíliques, dues de les quals de menors i un trasllat a Vic. A nivell policial, es va haver d’intervenir amb un grup d’una desena de persones, algunes de les quals menors d’edat, que molestaven i agredien a participants de la rua, amb el resultat de cinc menors detinguts.

El Busnit va donar servei a 312 persones, un nombre significativament superior a les 180 de l’any passat. A causa de l’increment de la demanda, la línia sud es va allargar fins a Tona i la línia Est fins a l’Esquirol.
Arxivat a