Indignació a Taradell per la trencadissa de vidres de cotxes

Neix una plataforma de veïns per denunciar els actes vandàlics dels darrers mesos en tres punts concrets del municipi

Un dels cotxes amb els vidres trencats
Un dels cotxes amb els vidres trencats | Twitter @ProuVandalisme
13 de febrer del 2020
Actualitzat a les 9:07h
Indignació i preocupació a Taradell. Durant les darreres setmanes, veïns del municipi s'han trobat els vidres dels seus cotxes trencats. Dia sí, dia també. En alguns casos hi ha hagut furts i en d'altres no. La desesperació ha arribat a tal punt que un grup de taradellencs s'han unit en la plataforma Prou Vandalisme a Taradell per denunciar els fets i fer pinya.

Ivan Cortés, portaveu de la plataforma, explica a Osona.com que "és un escàndol". Cortés explica que durant l'últim any s'han donat molts casos -almenys entre 30 i 35, manifestats a les xarxes socials-, però durant aquest 2020, hi ha hagut un repunt "gairebé cada dia o cada setmana". "Amb el què portem d'any ja hi ha hagut una dotzena de casos", explica el portaveu, remarcant que "això només ho veiem a les xarxes!".

Tres zones més afectades

Els trencaments de vidres acostumen a tenir lloc de nit -"entre la 1 i les 5 de la matinada"- i s'han produït majoritàriament en tres punts de Taradell: al barri de la Madriguera; a prop de l'avinguda castellets i sobretot al barri de Sant Miquel.

"El centre del poble no ho fan. Són zones fosques i que hi ha camps a través per marxar", puntualitza el portaveu de la plataforma. "És molt exagerat perquè passa sempre el mateix lloc", denuncia Cortés. Precisament a ell, li han trencat els vidres del cotxe set vegades.

Des de la plataforma sospiten que l'autor o autors dels fets ho fa amb un tornavís. En tot cas, "no sabem si ho fa per robar o és una bretolada", conclou. La ràbia ha arribat a tal punt que alguns veïns s'han plantejat fer batudes nocturnes.

Instal·lar càmeres

La plataforma vol presentar una denúncia col·lectiva als Mossos d'Esquadra amb una recopilació de tots els fets dels darrers mesos, ja que disposen d'imatges dels actes vandàlics.

D'altra banda, tot i que s'han reunit amb la mateixa alcaldessa del municipi Mercè Cabanas per abordar la situació, la plataforma té decidit anar més enllà i recopilar i presentar firmes perquè es porti a terme la instal·lació de càmeres en aquests punts més conflictius.
 

Un dels cotxes amb els vidres trencats Foto: Twitter @ProuVandalisme


L'Ajuntament, també preocupat

Des de l'Ajuntament de Taradell, el regidor de Governació i Civisme Lluís Rodríguez remarca a Osona.com la preocupació i amoïnament pels fets, tot i que apunta que són una tipologia d'incidents puntuals. Sí que és cert que s'han concentrat en un període de temps i aquest repunt "dona la sensació que passa més sovint".

Rodríguez, que no vol treure ferro a l'assumpte, remarca que hi estan més a sobre a través dels guàrdies municipals amb rondes per aquestes zones més afectades. Tot i això, el regidor apunta que no és una policia local i, per tant, no tenen competència de seguretat ciutadana.

Afegeix que ja s'ha transmès tota la problemàtica als Mossos d'Esquadra en diverses reunions i afegeix que són fets delictius difícils de resoldre perquè s'ha d'enganxar l'autor dels fets in fraganti.

En aquest mateix sentit es pronuncia Cortés, que remarca que els vigilants "pràcticament no tenen autoritat" i per això, demana que els Mossos "facin la feina grossa".

Només dues denúncies aquest febrer

Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, només hi ha dues denúncies registrades d'aquests actes vandàlics aquest febrer. La primera denúncia és per danys i va succeir el 7 de febrer que van trencar els vidres d'un cotxe. El segon cas, a més de trencar-li els vidres, li van robar alguns objectes del dins el vehicle. Els fets van tenir lloc aquest dimarts, 11 de febrer.

El cos de Mossos està investigant els fets i, com l'Ajuntament i la mateixa plataforma, insisteix en el fet que cal posar denúncia per, a més de comptabilitzar el nombre de fets delictius, tenir més coneixement de la problemàtica.
Arxivat a