Clàudia Bayés: «El repte del Consultori Bayés és assegurar un bon relleu generacional dels metges especialistes»

La gerent del consultori remarca la importància de la prevenció i el desplegament i consolidació de la infermera escolar

Clàudia Bayés, gerent del Consultori Bayés
Clàudia Bayés, gerent del Consultori Bayés | Josep M. Montaner
Carles Fiter
12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:20h
Osona.com, en col·laboració amb el Consell Empresarial d'Osona (CEDO), entrevista Clàudia Bayés, gerent del Consultori Bayés Vic (CBV), a la secció "Empresaris d'Osona". En aquest espai es vol conèixer les companyies de la comarca, les seves necessitats i els seus reptes, entre altres.


QÜESTIONARI CONSULTORI BAYÉS VIC
Respon Clàudia Bayés


Breu història del consultori

El Consultori Bayés Vic (CBV) és un centre mèdic que acull diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques i totes les proves complementàries corresponents que es puguin realitzar sense necessitat d'ingrés hospitalari. Té els seus orígens cap al 1896 quan el Dr. Antoni Bayés Fuster i el seu fill Candi Bayés i Coch s'instal·len a l'actual casa Bayés de la plaça de la Catedral i l'adeqüen com a consultori mèdic i vivenda particular.

Al centre sempre hi han coincidit dues generacions de metges, de manera que han anat agafant el relleu el fill de Candi, el Dr. Antoni Bayés Vayreda, el seu nét el Dr. Antoni Bayés de Luna, i el fill d'aquest, el Dr. Antoni Bayés Genís. És significatiu que de manera ininterrompuda hagin exercit la medicina cinc generacions de metges Bayés durant quasi 125 anys al mateix despatx de Vic, tots ells amb una reconeguda tasca assistencial, docent i de recerca i sempre cercant l'excel·lència en la relació metge-pacient.

Tanmateix, l'any 1989, el Dr. Antoni Bayés de Luna juntament amb el seu col·laborador, el també cardiòleg Dr. Jaume Riba, van pensar la possibilitat que companys de l'Hospital General de Vic (HGV), que en aquell moment acabat de traslladar a l'edifici nou on es troba actualment, també poguessin visitar als espais del consultori de la plaça de la Catedral.

El setembre del 1990 m'incorporo al projecte [Clàudia Bayés Genís] per poder liderar el nou repte empresarial, i així fou com a partir d'aquest any van incorporar-se de manera esglaonada diversos especialistes arribant al quadre mèdic actual. Aquesta evolució va anar acompanyada de diferents ampliacions del centre fins a arribar als espais que s'utilitzen avui.

D'altra banda, el 2007 el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) passà a gestionar els espais on antigament estava ubicada la Clínica Aliança de Vic, licitant un concurs públic per a la gestió de les consultes externes i proves complementàries no hospitalàries (incloent-hi la radiologia).

El Consultori Bayés Vic resultà adjudicatari del concurs i començà a desenvolupar l'activitat a la Clínica de Vic a partir de l'1 abril del 2009. El concurs comportà la cessió d'espais en diferents fases, duent-se a terme l'última fase el mes de maig del 2011, quan se cedí la gestió del pavelló històric.

Des d'un punt de vista empresarial, aquest concurs va comportar optimitzar la gestió general del centre i la modernització de les instal·lacions i regularitzar alguns aspectes en relació amb els metges.

En definitiva, en aquesta etapa s'ha volgut configurar una relació singular entre el consultori i els metges, i dotar-los de tots els serveis necessaris per tal d'oferir un nivell mèdic d'excel·lència.

- Quina és la seu i ubicació del consultori, i de quantes seus disposa?

La seu del consultori es troba al centre històric de Vic, a la plaça de la Catedral, i la seva entrada actual està a l'edifici de la casa Anita Colomer. Per raó de creixement, en algun moment hauria anat bé traslladar-nos en unes instal·lacions diàfanes i modernes, però sempre hem tingut el convenciment que era important créixer sobre les arrels dels primers metges de la família, que sempre van tenir el pacient i la seva cura al centre de la seva activitat.

Actualment, tal com he explicat, també tenim la gestió per concessió administrativa de la Clínica de Vic a Ronda Camprodon, l'antiga Aliança.

- Quina activitat desenvolupa el Consultori Bayés?

L'activitat principal és la cessió d'espais i serveis als diversos professionals sanitaris perquè puguin exercir la consulta privada. Al Consultori Bayés s'han seleccionat molt acuradament els professionals que s'han incorporat, tenint en especial consideració els valors d'excel·lència, tant mèdica com de tracte amb el pacient.

Els diferents especialistes actuen de manera autònoma, però envoltats per un equip de metges de capçalera que els poden donar suport i ser fil conductor de les patologies del pacient. Es procura disposar de tota la tecnologia que es requereix per poder fer el millor diagnòstic i al més ràpid possible.
 

Clàudia Bayés, gerent del Consultori Bayés Foto: Josep M. Montaner


- Quina és l'especialitat més destacada del consultori?

Sens dubte el referent sempre ha estat la cardiologia. El Dr. Antoni Bayés de Luna, fundador de la idea empresarial del consultori i recentment jubilat, ha estat un cardiòleg de reconegut prestigi internacional, així com el seu fill Antoni Bayés Genís, actual cap de servei de cardiologia de l'Hospital Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.

Però avui el centre acull grans professionals de totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques, així com altres especialitats de la salut necessàries per poder oferir un diagnòstic i tractament mèdic integral.

- Quant ha facturat el 2019? Quant preveu facturar el 2020?

El 2019 vam facturar al voltant de 6 milions d'euros i pel 2020 es preveu seguir amb un creixement ordenat.

- Quants treballadors hi ha en plantilla?

Actualment som al voltant de 80 treballadors laborals i comptem amb la col·laboració de 178 professionals sanitaris amb relació mercantil, entre metges, psicòlegs, fisioterapeutes, podòlegs, optometristes, logopedes i dietistes que actuen per compte propi.

- Quin mercat té?

El nostre mercat és d'àmbit català. Tot i així el 90% és procedent d'Osona i de les comarques properes, com ara el Ripollès, la Garrotxa, el Vallès o el Bages.

- Quines necessitats té el consultori?

Des del punt de vista laboral el consultori requereix de professionals qualificats, especialment de metges d'urgències, doncs per relleu generacional hi ha poca disponibilitat. També calen professionals d'altres àmbits, des d'auxiliars d'infermeria, infermeres, tècnics de laboratori, tècnics de rajos, recepcionistes, administratius, informàtics, comunicadors, personal de neteja, etc.

El repte actual és assegurar un bon relleu generacional dels metges especialistes que durant tants anys ens han acompanyat oferint una excel·lent medecina a la comarca.

- Què demaneu a la comarca?

Unes bones comunicacions entre tots els pobles de la comarca tant amb autobús com en tren, i que la línia de tren R3 esdevingui també un metro intercomarcal, per tal que pacients i professionals puguin moure's amb facilitat.

- Quins futurs reptes té el consultori?

A curt termini, inaugurem un mamògraf digital, i aviat també obrirem una sala de Pilates. D'altra banda estem posant en marxa i potenciant tot el que fa referència a la prevenció, tant la que es fa més habitualment, com són les revisions ginecològiques amb la incorporació del mamògraf digital, com les revisions esportives, controls de càncer de còlon amb les seves endoscòpies corresponents, etc.

A mig termini el que ens fa una especial il·lusió és poder ajudar al desplegament i consolidació de la infermera escolar. Dedicarem tots els esforços possibles a la prevenció.
Arxivat a