Unes 120 persones uneixen forces a Vic per recollir els residus del Mèder i el Gurri després del Gloria

Els voluntaris s'han dividit en quatre trams per retirar plàstics i altres materials, sobretot tèxtils

Un jove retirant brossa de la llera del riu Mèder de Vic
Un jove retirant brossa de la llera del riu Mèder de Vic | ACN
Osona.com
09 de febrer del 2020
Actualitzat a les 10:19h
Uns 120 voluntaris van participar aquest dissabte al matí en una jornada de neteja dels rius Mèder i Gurri, molt afectats pel temporal Gloria, convocada per l'Ajuntament de Vic. L'actuació es va centrar en els trams que recorren l'anella verda de la ciutat amb l'objectiu de protegir els ecosistemes i retirar els plàstics i altres residus, sobretot tèxtils, de les lleres dels dos rius. El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, assenyalava que els residus "són un greu problema perquè han quedat enganxats a la vegetació". "Amb una màquina és molt difícil de treure i si no es fa aquesta tasca manual sabem que perduraran al medi durant molts anys", lamentava. Entre els residus més recurrents es va trobar una gran quantitat de tovalloletes.

L'anella verda de Vic és un circuit natural que discorre al voltant de la ciutat i que en alguns trams comparteix recorregut amb els rius Mèder i Gurri (subafluent i afluent del riu Ter). El pas del temporal Gloria per aquesta zona va provocar una crescuda molt important i poc habitual dels cabals, fet que ha arrossegat gran quantitat de residus, evidents a simple vista. Algunes entitats de la ciutat i persones a títol individual ja van començar a fer feina, però aquest dissabte l'Ajuntament de Vic va convocar tota la ciutadania per ajudar en una tasca molt valuosa i minuciosa que és retirar els plàstics i altres residus que s'han acumulat a les lleres, enredats entre arbres, arbustos i herbes o mig colgats sota terra.

Un grup de sis o set joves de la ciutat va voler participar en l'activitat de neteja. Duien guants, calçat còmode i ganes d'omplir les bosses de ràfia que els van deixar els tècnics de l'ajuntament. Un d'ells, en Guifré, explicava a l'ACN que el medi natural "cal cuidar-lo al màxim", perquè és el lloc hauran de viure en el futur.
 

El riu Gurri al seu pas per Vic. En primer terme hi ha les restes tèxtils d'una tovalloleta Foto: ACN


No havien recorregut ni 200 metres des del punt d'inici que ja tornaven amb les bosses plenes. Entre els residus, hi van trobar gran quantitat de plàstics de tots tipus i restes tèxtils com ara tovalloletes. "Moltes tovalloletes, massa", apuntava un altre dels voluntaris, l'Ot. "També hem trobat rodes i roba com una camisa", afegia en Guifré. "La mala educació i la brutícia de la gent no té límits", concloïa.

L'Eloi, un altre dels joves adolescents del grup, es va trobar un anorac, mig enterrat a la llera. Els joves explicaven que per treure's el graduat de secundària és obligatori prestar unes hores de voluntariat. "Avui he pogut fer les dues coses: fer unes hores del voluntariat i ajudar a netejar el riu, perquè és nostre i ha d'estar net", assenyalava. El jove explicava que cada vegada té més consciència ecològica: "Potser abans no en tenia tanta, però estic veient tota la merda que estem generant, i definitivament la pitjor espècie és la dels humans".

De la seva banda, la Maria Carme és una dona de Tona que sovint practica senderisme. Just després del Gloria va anar a fer l'anella verda de Vic i va poder veure en primera persona els estralls del temporal. De seguida que va saber que es feia una crida de voluntariat per netejar les lleres dels rius va decidir que hi aniria. La Maria Carme recorda quan era petita havia anat a pescar al riu Ges i la gran quantitat de crancs que hi vivien. "Espero que tot es pugui anar recuperant, de mica en mica, i que la gent es conscienciï", afegia.
 

Un grup de joves durant la jornada de neteja dels rius a Vic en una de les zones més afectades Foto: ACN


La Maria Carme també estava sorpresa per la gran quantitat de plàstic que han trobat, però també les nombroses llaunes de cervesa que van anar recollint. "Xoca una mica, perquè això sembla més aviat que sigui el jovent. A mi em sembla molt bé que vinguin a beure al riu, però que s'emportin les deixalles. Són molt ecològics per un cantó, però el dia que fan 'botellón' es descuiden de tot", criticava.

Un Vic més cívic

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, explicava que la jornada voluntària per ajudar a netejar el riu pretenia dos objectius. D'una banda, cuidar i tenir cura del patrimoni natural de la ciutat, però també que es prengui consciència que tot allò que es recull s'ha generat per les persones. "Els propis humans estem embrutant i perjudicant l'entorn natural", afegia. La iniciativa, de vital importància pel riu, s'emmarca en un projecte més gran que vol potenciar el civisme a la ciutat i des d'on també es treballa amb campanyes de residu 0 o per evitar que amos de gos deixin les defecacions al carrer.

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, agraïa la participació en la jornada que s'ha centrat en retirar plàstics i altres residus impropis del medi natural. De fet, els arbres que han caigut o la terra que s'ha desplaçat "formen part de la dinàmica natural de les riberes", deia el regidor. "Es regenerarà sol. Aquesta primavera, a nivell de vegetació, tornarem a veure l'anella verda en tota la seva esplendor", afegia. El regidor va explicar que la quantificació dels danys en infraestructures de la zona del riu a Vic és d'uns 150.000 euros.

La quantitat total de brossa recollida i que s'ha anat dipositant en uns contenidors que s'han col·locat en els quatre punts establerts pels tècnics en els diferents trams de riu no es donarà a conèixer fins dilluns, moment en què es pesarà.
 

Un dels tècnics de l'Ajuntament de Vic, Jordi Boadas, explica als voluntaris com funcionarà la jornada de neteja Foto: ACN

 

Arxivat a