Vic es compromet a ampliar l'heliport de l'Hospital General

El ple aprova un nou càrrec de confiança per assessorament en esports

Roger Mas, durant el ple de Vic
Roger Mas, durant el ple de Vic | Albert Alemany
04 de febrer del 2020
El ple de l'Ajuntament es va comprometre aquest dilluns a ampliar i adaptar per a vols nocturns l'helisuperfície de l'Hospital Universitari de Vic (HUV). Ho va fer a través d'una moció que va presentar ERC i es va aprovar per unanimitat. L'encarregat de desgranar-la va ser el regidor Roger Mas. El republicà explicava que tot i que "és una necessitat que ve de lluny", es va tornar a posar sobre a la taula per un cas del passat novembre quan durant el salvament d'una excursionista al Ripollès va perillar per les dimensions d'aquesta helisuperfície.

Mas explicava que l'heliport de l'hospital no reuneix "les condicions necessàries per al vol nocturn" ni "les dimensions necessàries per a l'estacionament de dos helicòpters". En aquest sentit, destacava que "el servei de vol nocturn amb un helicòpter medicalitzat és fonamental perquè redueix el temps de trasllat en casos en què el temps de resposta és un factor clau per a la supervivència i recuperació dels pacients".

A més, apuntava que el desplegament dels vols nocturns està en fase de creació i que "els serveis sanitaris d'emergència són fonamentals per exercir la capitalitat de territori que té Vic".

Per tot això, la moció proposava a grans trets sol·licitar un estudi de millora i ampliació de l'helisuperfície de l'hospital per garantir el vol diürn i nocturn i l'estacionament simultani de dos helicòpters, així com instar també el Departament de Salut.

La resta de partits ho va veure amb bons ulls. Des de Capgirem Vic, Sara Blázquez afirmava que era "una proposta del tot lògica" i que era molt important posar a sobre la taula la mancança. En aquest mateix sentit es va pronunciar la regidora del PSC Carme Tena, destacant que "és una millora per la ciutat".
 

Josep Arimany i Anna Erra, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany


Des de l'equip de govern, Josep Arimany felicitava els republicans per la proposta. Tal com relatava Arimany, el pla director del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) contempla traslladar-la a la zona de la coberta de l'hospital", però "portarem la proposta al Consell de Govern del CHV per prioritzar-la al màxim", ja que "és un benefici per a tots els ciutadans de Vic i Osona". 

A més, Arimany va dir a ERC que col·laboressin amb la petició al departament de Salut, ja que l'encapçalen els republicans i "l'Ajuntament no hi tenim una actuació directa".

Nou càrrec de confiança

Durant el ple també es va aprovar la creació d'un lloc de treball de confiança i assessorament en esports i promoció i desenvolupament de projectes esportius. Aquest és un dels punts de debat habitual. ERC i PSC es van abstenir, mentre que Capgirem Vic hi va votar en contra.
 

El nou càrrec de confiança en esports Xavier Barriobero Foto: Albert Alemany


Joan Coma, de Capgirem, remarcava que el passat mandat JxCat (llavors PDECat) estava en minoria i la massa salarial era de 200.000 euros. "Han passat dels 200.000 als 450.000 euros", criticava Coma, remarcant que era "inacceptable", que si abans es podia governar amb un import, ara el sobrepassés.

El regidor també va denunciar els sous dels càrrecs electes i de confiança "que doblen la mitjana" dels veïns de la ciutat. En el cas concret del nou càrrec, afegia que el regidor d'Esports augmentava la dedicació i que, a més, hi havia un càrrec de confiança.

L'alcaldessa Anna Erra va sortir en defensa del nou càrrec i va destacar que "era important per portar a terme els projectes polítics". "Amb els temps es veurà si els diners estan ben invertits i si la feina surt endavant", afegia Erra, remarcant que "la població ens examinarà". En aquest sentit, afegia que hi havia cinc càrrecs de confiança com el mandat passat.

Empreses mixtes i públiques de l'Ajuntament

Al ple també es va aprovar la pròrroga de l'empresa mixta Rases Vic pel servei de construcció de rases, voreres, clavegueram i altres obres. L'equip de govern de JxCat i ERC van votar a favor, mentre que Capgirem i PSC, van votar en contra i abstenció, respectivament.
 

Joan Coma, Sara Blázquez i Carla Dinarès, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany


Des de Capgirem, Carla Dinarès reflexionava sobre l'extinció del model d'empresa mixta: "Què passarà quan s'hagin liquidat les empreses mixtes?", es preguntava la regidora, contraposant les concessions privades o la creació d'una empresa 100% pública. "Si no venen l'Ajuntament el millor postor, tindran el nostre suport", concloïa.

Des del PSC, Carme Tena, destacava que des de secretaria es desaconsella la pròrroga fins a 25 anys. "Cap de les empreses tenen un risc operacional i els serveis municipals han de seguir prestant-se", afegia, remarcant que esperava que "la pròrroga esmeni aquesta anomalia".

Des de l'equip de govern, Albert Castells apuntava que era un mandat de renovació dels serveis de la ciutat i que, a mesura que s'anés canviant, s'aniran debatent les propostes "bloc per bloc i servei per servei".

Dels cinc dictàmens, només se'n va aprovar per unanimitat: el de la relació de llocs de treball de l'empresa Impuls Vic (100% municipal). Tot i la unanimitat, des de Capgirem, Dinarès es preguntava si feia 12 anys que estava creada l'empresa, com podia ser que la relació de llocs de treball es fes ara. "Aquestes places es van adjudicar a dit", denunciava.

La regidora de govern Susagna Roura va destacar que l'únic que s'estava fent era "objectivar els llocs de treball".
 

Albert Castells, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany

Arxivat a