Sant Julià de Vilatorta finalment conservarà els plataners de la Rambleta

El ple aprova inicialment el projecte que no contempla la polèmica tala d'una trentena d'arbres

Els plataners de la Rambleta, a Sant Julià de Vilatorta
Els plataners de la Rambleta, a Sant Julià de Vilatorta | ACN
Osona.com
03 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:42h
L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ha aprovat en el ple d'aquest gener el projecte de la Rambleta en què finalment decideix conservar l'arbrat. El treball inicial implicava la tala de 29 plataners, cosa que va generar polèmica. Una plataforma de veïns va recollir més de 900 firmes per evitar la tala i que l'Ajuntament reconsiderés el projecte.

Tal com explicava l'alcalde Joan Carles Rodríguez al ple, el nou projecte preveu "conservar l'arbrat i en preveu la seva substitució", si mai es moren. Segons Rodríguez, la decisió s'ha pres escoltant tots els veïns, però també gràcies als estudis tècnics que s'han encarregat. El projecte del nou carrer té un cost de 574.000 euros, uns 35.000 més que el disseny inicial sense els arbres.

Per prendre aquesta "decisió amb criteri", Sant Julià va encarregar estudis tècnics a l'expert biòleg Josep Selga. En el darrer es va fer uns sondatges a les arrels dels arbres per veure si era possible fer el projecte de reforma i mantenir l'arbrat. La conclusió va ser que les arrels no anaven cap al centre carrer, sinó que es troben a la vorada actual. Per tant, la seva conservació era possible. Inicialment va decidir treure'ls perquè amb les obres per fer arribar els serveis als veïns acabaria matant els arbres.

El nou projecte eixampla els escocells, la qual cosa fa que si calgués replantar algun arbre de nou, es pugui fer sense modificar la configuració del carrer. Segons s'apunta en els estudis de viabilitat, amb els nous escocells també s'augmenta la superfície de carrer que permet oxigenar les arrels superficials per tal que no hi hagi tantes incidències a l'interior de les finques privades.
 

Els plataners de la Rambleta, a Sant Julià de Vilatorta Foto: Carles Fiter

 

El projecte contempla la reurbanització de la Rambleta amb la incorporació de tots els serveis (clavegueram). La via serà un carrer d'una sola direcció en sentit Vic i de prioritat invertida, és a dir, que la calçada i la vorera estaran al mateix nivell. La velocitat estarà limitada a unes 20 km/h i la prioritat la tindran els vianants.

Sense al·legacions per part de la plataforma

Per la seva banda, els veïns de la plataforma que s'oposava al projecte de reforma que preveia la retirada dels arbres han valorat molt positivament la notícia. "El que inicialment era una decisió tècnica, passa a ser política, i que ara es preservin els arbres és d'agrair", ha dit Artús López, un dels veïns. Aconseguit l'objectiu, doncs, ara en ple període d'al·legacions la plataforma no preveu presentar-ne.

"Potser hi haurà veïns del carrer que no estaran contents, però nosaltres no hem anat mai en contra d'aquests veïns ni en contra que tinguessin els serveis que es mereixen", ha destacat Artús López. "L'única cosa que hem defensat és el patrimoni de Sant Julià", ha afegit. "I ara, la feina passa a ser de l'ajuntament per fer entendre als veïns del carrer que un bé privat no pot passar per damunt d'un bé comú i que se'ls farà arribar els serveis que necessiten", ha conclòs.

L'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez, destaca que, més enllà del debat sobre l'arbrat, les obres suposaran una millora important pel veïnat. Segons ha explicat, el projecte també inclou la construcció d'un itinerari per a vianants del passeig de la Generalitat a la carretera BV-5201, i la continuació de les voreres del lateral de la mateixa carretera, fins ara inexistents.