​Osona fa front comú per millorar la mobilitat

Entitats i Consell Comarcal impulsen una taula per tractar aspectes com l'R3, el transport públic o la xarxa de camins interurbans en bici o a peu

Durant la presentació de la Taula de Mobilitat a Osona, que va aplegar molt de públic
Durant la presentació de la Taula de Mobilitat a Osona, que va aplegar molt de públic | Josep M. Montaner
31 de gener del 2020
Front comú per millorar la mobilitat a Osona. Aquest dimecres al vespre, el Consell Comarcal va acollir la presentació de la Taula de la Mobilitat d'Osona. Es tracta d'una iniciativa en la qual forma part l'ens supracomarcal i les entitats Osona amb bici, Perquè no ens fotin el tren, usuaris del bus e-12, la cooperativa Som Mobilitat i la Plataforma Promoció del Transport Públic.

Tal com explicava el president de l'ens Joan Carles Rodríguez "hi ha una necessitat de debat" i per aquest motiu el Consell vol donar "aixopluc" a la iniciativa. "El debat i les jornades que comencen a partir d'ara donaran elements claus per poder avançar", afegia Rodríguez. La taula vol proposar alternatives a la mobilitat així com la necessitat de tenir bones infraestructures, des del desdoblament de la R3 fins a les millores d'accessibilitat al transport públic.

"Aquestes reunions ens permetran fixar les accions que es poden portar a terme a curt i llarg termini", deia per la seva banda Margarida Feliu, vicepresidenta tercera del consell. El dimecres es va fixar un calendari de treball per discutir trimestralment un tema.

Feliu també destacava que ja hi ha estudis i accions a sobre la taula que van el sentit de millorar la mobilitat, com són el de la qualitat de l'aire, la mobilitat dels vehicles elèctrics, o la planificació dels carrils bicis i a peu. Amb la taula "se'ns gira molta feina", concloïa Feliu.

Implicació per complir els objectius

La taula treballarà en els propers mesos en set objectius. Tal com va desgranar Adrià Ramírez, representant de les entitats impulsores, es tracta de mesures "que podem fer", és a dir, que no requereixin d'una inversió important. En aquest sentit, però, va demanar que hi hagués "la implicació" de tots els actors perquè hi hagi èxit.
 

Durant la presentació de la Taula de Mobilitat a Osona, que va aplegar molt de públic Foto: Josep M. Montaner


De fet, entre el públic, a més d'entitats, hi havia alcaldes d'arreu de la comarca i van expressar la necessitat d'anar junts per millorar la mobilitat, més enllà de les delimitacions municipals.

Els objectius
1. Xarxa de camins interurbans en bici / a peu
2. Potenciar el vehicle compartit
3. Millores en el transport públic per carretera
4. Proposta de transport nocturn
5. Transport públic als eixos R3, C-25, C-35
6. Crear materials de sensibilització
7. Accessibilitat del transport públic


Una diagnosi de la mobilitat

Durant la presentació de la taula, Sandra Álamo, tècnica de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona, va fer una anàlisi sobre les afectacions de la mobilitat a la comarca. Álamo va destacar que la població, l'activitat econòmica i els centres formatius es concentren a la C-17; que hi ha una elevada mobilitat ocupacional dins i fora la comarca i que s'utilitza majoritàriament el vehicle privat per fer desplaçaments.

D'altra va remarcar que el servei de transport públic no és competitiu ni en temps ni en cost; i que les infraestructures i l'oferta condicionen oportunitats laborals i formatives.
Arxivat a