Mà dura contra els propietaris que no recullen les caques de gos a Vic

L'Ajuntament posa en marxa la identificació genètica de femtes per sancionar els amos incívics

Cristina Molas, recollint una de les mostres de femta que entrarà a una base de dades d'infractors
Cristina Molas, recollint una de les mostres de femta que entrarà a una base de dades d'infractors | Carles Fiter
28 de gener del 2020
L'Ajuntament de Vic ha posat en marxa la identificació genètica de femtes de gos. "Volem penalitzar els propietaris incívics", explica la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, remarcant que amb la recollida de mostres d'ADN "es vol identificar aquelles persones que fan infraccions amb els seus gossos".

En aquest sentit, destaca que "només atacarem els incívics, perquè per sort hi ha molta gent que ho fa bé". Això significa que, a diferència de moltes altres ciutats catalanes, no s'obliga a identificar genèticament tots els gossos censats a Vic, sinó que es crea una base de dades d'infractors. Franquesa remarca que "penalitzarem i serem contundents i durs amb les multes".

"Girem la truita i ens focalitzem amb els propietaris que ho deixen al carrer", afegeix Cristina Molas, responsable d'Agents Cívics de Vic. "Recollir mostres d'ADN de tots els animals censats és un maldecap per tots aquells que ho estan fent bé", diu Molas, remarcant que "el 95% de persones poden estar tranquil·les" perquè ho fan bé. "Hi ha entre un 3 i 5% que no recullen les femtes de gos", afegeix.
 

Un propietari passejant el seu gos per Vic Foto: Carles Fiter


Multa de més de 600 euros

"L'ordenança fixa uns 500 euros per deixar l'excrement de gos i amb la prova d'ADN s'enfila a uns 120 euros", explica Molas. Cal destacar, però, que la mesura té caràcter retroactiu i per tant es podria acabar aplicant una multa per les vegades que s'han identificat mostres de les femtes del gos i que no s'han recollit.

Enxampar el propietari per dues vies

La mesura s'estructura en dues línies de treball. Tal com explica Molas, la primera serà quan es vegi una persona que no recull la femta del seu gos després de defecar. Fins ara s'aixecava l'acta de sanció, però ara anirà acompanyada d'una mostra d'ADN "que costejarà el mateix propietari". Aquesta mostra anirà associada a l'animal, el seu xip i al propietari.

D'altra banda, també es recolliran femtes en espais on són habituals, com carres o parcs. "Anirem a buscar mostres en aquell carrer on sempre hi ha un veí que li deixa", explica Molas, remarcant que "amb l'ADN tindrem una descripció del gos: si és de pelatge llarg, curt, si és de talla mitjana o petit, o fins i tot la raça". "Amb aquesta informació de l'animal i la col·laboració ciutadana intentarem trobar l'infractor", conclou.
 

Entrant la mostra d'ADN a l'aplicació que conté la base de dades Foto: Carles Fiter


Les mostres de femta es porten a un laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que crearà una "base de dades d'animals incívics de la ciutat" i proporcionarà la informació sobre l'animal. Això permetrà detectar els casos de reincidència, així com femtes que s'havien deixat anteriorment. Tant agents cívics com de la Guàrdia Urbana seran els encarregats d'entrar la mostra a la base de dades.

Els Agents Cívics acostumen a trobar entre 10 i 20 propietaris incívics per any que no recullen les femtes del seus gossos. Es vol atacar els punts crítics que hi ha repartits arreu de la ciutat.

Responsabilitat per salut pública

Per la seva banda, la regidora de Salut Pública Núria Vergés remarca que "a la femta dels animals hi ha bacteris, virus i paràsits que es poden transmetre a altres animals i, en algunes circumstàncies, a persones. "Per aquest motiu, que els propietaris tinguin aquesta mirada de ser responsables i recollir les femtes, sobretot en sorreres i parcs infantils", diu la regidora. "És una acció preventiva més per evitar dany a la salut pública", conclou.
Arxivat a