Mobilitat complicada a les carreteres secundàries d'Osona després del temporal

Quatre de les cinc vies d'accés a Vilanova de Sau estan tallades

Màquines treballant per restaurar l'esvoranc que talla la carretera que uneix el pantà de Sau amb Rupit
Màquines treballant per restaurar l'esvoranc que talla la carretera que uneix el pantà de Sau amb Rupit | ACN
Osona.com
27 de gener del 2020
Actualitzat el 28 de gener a les 10:06h
Encara queden dies perquè els municipis osonencs vagin recuperant la normalitat després del temporal Gloria. Alguns ja s'han anat rescabalant de situacions crítiques que, en alguns casos, van fer patir pel subministrament i qualitat de l'aigua que arribava a les cases. En d'altres, els estralls de la pluja encara són ben evidents i es treballa a contrarellotge per restaurar carreteres, passos i camins. 

És el cas de Vilanova de Sau on quatre de les cinc vies d'accés al poble estan tallades i aquest dilluns la maquinària, la brigada i veïns encara treballaven per fer que al territori "s'hi pugui circular un altre cop tan aviat com sigui possible". Malgrat tot, l'alcalde, Joan Riera, ha explicat a l'ACN que "tornar al 100% pot trigar molt de temps, algun any potser, perquè els danys ocasionats econòmicament són molt grans".

Entrar o sortir de casa per alguns dels veïns de Vilanova de Sau no ha estat possible fins aquest cap de setmana. Dijous Protecció Civil ordenava el confinament a les zones properes a la Riera Major per risc de desbordament. La feina que dissabte i diumenge han fet veïns del poble amb maquinària pesada ha estat clau per intentar tornar a la normalitat. 

L'alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, ha explicat que la situació al municipi és "molt complicada" ja que dels diferents accessos només n'hi ha un per on es pot passar. La carretera principal, la N-141d, està tallada. Un indicador a uns tres quilòmetres obliga a desviar-se per camins secundaris per poder arribar al centre del poble. El motiu és una esvoranc de grans dimensions al mig de la carretera que l'aigua es van endur muntanya avall. 
 

La carretera principal d'accés a Vilanova de Sau, aquest dilluns Foto: ACN



A la via que connecta Vilanova amb Rupit passa el mateix. Aquest dilluns, dues excavadores feinejaven per intentar reconstruir la carretera. "Serà llarg i costós", ha lamentat l'alcalde. "Aquí tota la carretera va marxar, no queda asfalt. Ara el que toca és consolidar i buscar el fort de la muntanya. Construirem un mur de rocalla i a partir d'aquí l'anirem omplint i pujant fins a nivell de carretera per poder tornar a asfaltar", ha explicat.

Un altre dels maldecaps del batlle són els desaigües. Molts han desaparegut per culpa del temporal: "Moltes canonades les va arrencar l'aigua, també el formigó. Ho va arrencar tot. I ara ens tocarà reconstruir-ho", ha assenyalat Joan Riera. El municipi és molt extens, té 59 quilòmetre quadrats i tornar a la normalitat "costarà molt". "Els costos són molt elevats però la prioritat és que el veïnat pugui passar per aquí i obrir el pas", ha afegit l'alcalde. 

"L'aigua ha fet molt mal, s'ha endut arbres, ha provocat esllavissades i ha tapat passos d'aigua". "Això són molts diners i moltes hores de màquina", ha exclamat el batlle. Quant costarà tot plegat encara no ho sap perquè encara estan quantificant danys. Però Joan Riera té clar que per anar recuperant la normalitat caldrà prioritzar les accions "i per moltes lleis que tinguem nosaltres haurem de fer el que ens convingui". 
 

El tall de la carretera principal que connecta amb Vic per arribar a Vilanova comença al quilòmetre 12. D'allà cal agafar un desviament per poder accedir al centre del poble. Foto: ACN


Accés al pantà

Sovint el pantà de Sau és converteix en un bonic mirador per observar i gaudir de l'esplendor de la zona. L'alcalde, però, ha apel·lat a la consciència dels visitants després de temporals com el Gloria i ha criticat que encara que hi haguessin avisos algunes persones no en van fer gens de cas. 

"Les catàstrofes animen a tothom a fer el curiós. És el que ens hem trobat aquest cap de setmana. La gent ha vingut a fer la foto al pantà", s'ha queixat Riera. Segons l'alcalde, però, l'altra cara de la moneda és quan els visitants cometen temeritats. Per exemple, aquest cap de setmana uns visitants es van quedar sense gasolina i no podien tornar cap a casa. També d'altres que tot hi haver-hi una cinta que prohibia el pas han accedit amb el cotxe cap a l'esvoranc. "Passen poques desgràcies amb tanta negligència", ha assenyalat. 

Viladrau també intenta tornar a la normalitat

Viladrau va ser un dels municipis d'Osona on va ploure més durant el temporal Gloria, arribant a superar els 400 litres/m2. La seva alcaldessa, Noemí Bastías, ha explicat que tenen "feina per a dies". Camins de bosc fets malbé o la inundació del pavelló són alguns dels desperfectes que ara mateix estan avaluant per saber on caldrà actuar primer. L'alcaldessa ha explicat que hi ha llocs on l'aigua "s'ho ha endut tot". En alguns punts es va actuar d'urgència perquè els veïns poguessin entrar i sortir, "però ara caldrà fer el camí ben fet".