Disminueix el cabal a la Riera Major de Viladrau i es rebaixa l'alerta per desbordament

El consistori demana a Protecció Civil que aixequi el confinament que afectava una trentena de veïns

La Riera Major al seu pas per Viladrau, aquest dijous
La Riera Major al seu pas per Viladrau, aquest dijous | ACN
Osona.com
23 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:26h
El cabal de la Riera Major de Viladrau ha anat baixant durant aquest dijous matí i això, sumat al fet que ha deixat de ploure, ha rebaixat l'alerta per desbordament. Així ho ha explicat la seva alcaldessa, Noemí Bastías, qui ha assenyalat que el consistori ja ha demanat a Protecció Civil que aixequi el confinament que afecta una trentena de veïns propers a la zona de la riera. 

D'altra banda, Bastías ha explicat que una altra trentena de veïns més que viuen en masies disseminades tenen dificultats per accedir o sortir de casa seva perquè molts camins han quedat impedits. Al centre del poble, l'aigua ha provocat l'esllavissada d'un mur sobre una casa de segona residència on afortunadament no hi havia ningú.

Cap a mig matí Protecció Civil ha demanat el confinament de les zones inundables de la riera Major de Viladrau i es recomanava als veïns situar-se a les plantes altes dels habitatges per evitar qualsevol tipus de risc. "A partir de les 8, el cabal del riu era molt important i ha fet saltar totes les alarmes", relatava l'alcaldessa, Noemí Bastías. 

Ara per ara la situació al municipi està "més o menys normalitzada" en front de les primeres hores del matí que han sigut "un caos". L'alcaldessa ha explicat que el punt més preocupant ha estat en tot moment els veïns que hi havia a prop de la riera Major perquè baixava "amb molt de cabal, per sobre dels màxims, i que s'ha desbordat en alguns punts".

Els vehicles poden circular amb normalitat per la carretera de La Fullaca, la sortida de l'Eix que arriba fins a Viladrau, si bé és cert que cal extremar la precaució en alguns punts. Existeixen petites esllavissades de terra i en altres punts de la carretera els torrents d'aigua emergeixen de la muntanya per anar a trobar la riera, cosa que obliga a rebaixar la velocitat. 

Precisament, Viladrau és un dels municipis que més precipitació ha acumulat per culpa del temporal que dura des de diumenge. Des de l'inici de l'episodi s'hi han acumulat 420,7 litres, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest dijous s'hi podia veure veïns escombrant des de l'interior dels seus garatges per treure l'aigua acumulada, esllavissades en murs o arbres i arbustos que havien caigut.