La crescuda dels rius per la llevantada fa estralls a Osona

Inundacions, carreteres tallades per esllavissades i tren fora de servei

La riera de Folgueroles, desbordada
La riera de Folgueroles, desbordada | Josep M. Montaner
Carles Fiter
22 de gener del 2020
Actualitzat el 04 de febrer a les 10:28h
Després d'hores i hores de pluja, per la llevantada Glòria, els rius i rieres d'Osona han baixat aquest dimarts amb molt cabal i molta virulència. El Ter, el Ges, el Gurri o la riera Major han causat estralls al seu pas i han inundat algunes zones de prop de la llera.

Sembla que la treva no arribarà fins dijous al migdia. Aquestes properes hores portaran l'última fuetada del temporal Glòria i es tornaran a reproduir els mateixos patrons en les precipitacions que les de dimarts a la nit. Una nova bateria de pluges, en format de tempestes, escombrarà tot el territori català des de les Terres de l'Ebre fins al nord.

Els pobles de prop del Ter, dels més afectats

Els pobles més afectats per la llevantada han estat els més propers al riu Ter, com Manlleu o Roda de Ter. L'Ajuntament de Manlleu, per exemple, ha activat tots els plans d'emergència i a prendre mesures preventives, com el tancament de les dues escoles més properes i de la zona esportiva.

També s'han tancat les escoles de Roda de Ter, així com les de Montesquiu i Folgueroles, on la riera que travessa el poble s'ha desbordat en alguns punts.


Un dels municipis afectats també ha estat les Masies de Roda, on aquest matí s'ha hagut de rescatar dos veïns que intentaven creuar un afluent del Ter amb cotxe.

Pobles i veïns aïllats

Els forts aiguats han provocat inundacions i esllavissades a les carreteres de molts municipis d'Osona, com Folgueroles, Tavèrnoles o Vilanova de Sau. El Gurri s'ha desbordat a Vic i s'ha desallotjat cinc masies properes al riu.

En el cas del Brull, l'esfondrament de la carretera BV-5301 talla completament l'accés al Montseny i a les masies de la zona, on hi viuen un total de 17 persones.

Limitacions en l'aigua

Manlleu, Centelles o Balenyà són alguns dels municipis que han hagut de demanar als veïns que limitessin el consum d'aigua. A la capital del Ter, la potabilitzadora no funcionava correctament.

A l'Estació de Tractament d'Aigües Potables (ETAP) d'Osona sud i també hi ha hagut el trencament d'una canonada entre Sant Marc i Mont-rodon. Com a conseqüència, hi ha problemes per mantenir el subministrament d'aigua potable a diversos municipis del sud d'Osona.

D'altra banda, s'ha hagut de desembassar el pantà de Sau perquè havia arribat al seu límit (un 93% aquest migdia).
 

L'entrada de la R3 a Vic, ple d'aigua Foto: Josep M. Montaner


Sense tren a Osona

La R3 només es presta servei entre la Garriga i Barcelona. A la resta de la línia s'ha suspès el servei i, per tant, els trens no circulen cap a Puigcerdà per acumulació d'aigua, arbres sobre la via i esllavissades. A l'entrada de Vic, la via està totalment plena d'aigua i fins demà no es preveu recuperar el servei.