Manlleu tanca les escoles properes al riu i demana a la població que moderi el consum d'aigua

El cabal del Ter ha superat els mil metres cúbics per segon, quan el risc està en 800

Veïns de Manlleu observant el tram on hi havia la passera
Veïns de Manlleu observant el tram on hi havia la passera | Josep M. Montaner
Osona.com
22 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:46h
El fort cabal del Ter al seu pas per Manlleu ha obligat a l'Ajuntament a activar tots els plans d'emergència i a prendre mesures preventives, com el tancament de les dues escoles més properes i de la zona esportiva. Segons l'alcalde, Àlex Garrido, el riu baixa "molt ferotge" i les previsions apunten al fet que aquesta tarda pot tornar a ploure amb intensitat. A primera hora, s'han inundat els garatges dels carrers més pròxims al passeig del Ter. Paral·lelament, el consistori ha demanat als veïns que limitin el consum d'aigua, ja que la potabilitzadora no funciona.

Segons ha explicat l'alcalde, el cabal del riu ha superat els mil metres cúbics, una xifra superior al llindar de risc, que se situa als 800. Malgrat que la situació sembla que s'ha estabilitzat, el municipi es troba en "alerta permanent" davant la possibilitat que torni a ploure amb força aquesta tarda.

Manlleu ha activat els protocols preventius i, entre les mesures, s'ha optat per suspendre les classes dels dos centres escolars més propers, ja que es troben en una zona inundable. També s'ha tancat la zona esportiva propera al passeig del Ter i es demana a la població que no s'acosti a la llera del riu.

Limitacions en l'aigua també a Centelles i Balenyà

Després d'"anys", segons el mateix batlle, sense emetre un ban, aquest matí Manlleu ho ha fet per demanar a la població que limitin el consum d'aigua. "La potabilitzadora no funciona i esperem que a la nit es pugui normalitzar la situació, però demanem a la gent que moderi el consum", diu el batlle. I és que, amb les reserves existents, només es pot garantir el consum de la població durant 24 hores.

A banda de Manlleu, altres municipis com Centelles i Balenyà també han demanat als veïns que limitin el consum d'aigua. L'augment del cabal del riu ha negat l'Estació de Tractament d'Aigües Potables (ETAP) d'Osona sud i també hi ha hagut el trencament d'una canonada entre Sant Marc i Mont-rodon. Com a conseqüència, hi ha problemes per mantenir el subministrament d'aigua potable a diversos municipis del sud d'Osona.

"Fa por"

Ascension Vidal, veïna de Manlleu, reconeixia que mai havia vist el Ter a aquests nivells al seu pas pel municipi. "Tinc una mica de por, esperem que no passi res", deia. I és que viu molt a prop del riu.
Arxivat a