Certificat de professionalitat per a treballadors del Tac Osona

Una iniciativa pionera ha avaluat la competència professional de les persones amb discapacitat intel·lectual

El conseller de Treball Chakir El Homrani entregant els certificats als treballadors del Tac Osona
El conseller de Treball Chakir El Homrani entregant els certificats als treballadors del Tac Osona | Sant Tomàs
Osona.com
18 de gener del 2020

Aquest dijous a la tarda, es va lliurar a Barcelona les acreditacions dels coneixements professionals a 19 persones de Tac Osona (l'empresa social de Sant Tomàs) i de la Fundació Viver de Bell-lloc que han participat en un programa pioner del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Els participants en aquest programa són persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental que treballen en Centres Especials de Treball, amb experiència professional i/o formació no formal, però que no disposaven d'acreditació oficial per poder demostrar la seva qualificació. A partir d'ara, amb el certificat obtingut, ja ho podran fer, cosa que els pot facilitar l'accés al mercat de treball ordinari.

11 persones del Tac Osona

En concret, 11 persones treballadores de les seccions de jardineria i neteja de Tac Osona han rebut el certificat després de superar un procés d'avaluació que va començar fa prop d'un any i que ha acreditat la seva competència professional. Aquest procediment és el mateix que en qualsevol altre tipus d'acreditació ordinària per aconseguir un certificat de professionalitat. Les comissions avaluadores han estat formades per professionals que treballen directament amb el col·lectiu i professionals dels àmbits de la jardineria i la neteja.

Durant l'acte, en representació dels treballadors, Manel Lerga, del Tac Osona, va dir que esperava que la certificació li doni "més oportunitats en el món laboral": "Amb aquest procés les persones amb discapacitat ens hem demostrat que podem arribar on ens proposem".

Aquest pla pioner ha estat liderat i coordinat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i s'ha desenvolupat conjuntament entre el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), les entitats representatives de les persones amb discapacitat intel·lectual (Associació Empresarial d'Economia Social Dincat, AMMFEINA i Associació APRENEM) i la patronal Pimec.

Gràcies a l'èxit d'aquesta primera prova pilot s'obrirà una nova convocatòria d'avaluació i acreditació de competències professionals en què hi participaran 64 persones més, 5 de les quals seran de la secció de neteja de Tac Osona.