El centre de radioteràpia de Granollers atendrà uns 1.000 pacients l'any a partir del 2022

El centre donarà servei a Osona i el Vallès Oriental, i evitarà que els pacients s'hagin de desplaçar a Barcelona

Imatge virtual de l'exterior del nou centre de radioteràpia que es construirà a Granollers.
Imatge virtual de l'exterior del nou centre de radioteràpia que es construirà a Granollers. | BAAS Arquitectura
Osona.com
15 de gener del 2020
El nou centre de radioteràpia de Granollers, que donarà servei a la població del Vallès Oriental i Osona, estarà enllestit l'estiu del 2022 i atendrà uns 1.000 pacients l'any. El projecte guanyador, el dels despatxos BAAS Arquitectura i Casa Solo Arquitectes, s'ha presentat aquest dimecres a l'Hospital de Granollers. Els aspectes més ben valorats han estat la distribució dels espais, la llum natural, la confortabilitat de l'edifici i la integració amb l'entorn i el recinte hospitalari. En total, seran uns 2.300 metres quadrats en què hi haurà una gran sala de diàlisi i dos acceleradors lineals, un d'ells donat per la Fundació Amancio Ortega. Amb el centre, s'evitarà que els pacients es desplacin a Barcelona a tractar-se, tal i com passa fins ara.

"Només cal acompanyar a una persona a una sessió de radioteràpia per adonar-se de la magnitud del projecte, aquest no és el primer pas, però és el més sòlid i constata que anem endavant", ha explicat el director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, Rafael Lledó.

El projecte tindrà un cost total de 9 milions d'euros, sense comptar els dos acceleradors lineals, que tenen un cost entre un i dos milions d'euros. Cadascun dels acceleradors podrà donar serveis a unes 450 persones. El finançament estarà repartit entre totes les institucions, des de l'Ajuntament de Granollers, fins a la Diputació de Barcelona o el CatSalut, entre d'altres.

El gran benefici: l'estalvi de temps

El gran benefici pels pacients serà l'estalvi de temps en el trajecte per rebre un tractament que no sol durar més de tres minuts. "Aquest centre pretén que els nostres malalts no hagin d'anar Barcelona, un desplaçament superior a les dues hores, entre anar i tornar. Aquest estalvi de temps és important per a malalts, per als ciutadans, pel transit, per la contaminació i el que fa és apropar el tractament al malalt", ha detallat el director general de l'hospital Clínic, Josep Mª Campistol. El Clínic ha estat un dels agents importants en aquest projecte ja que aportarà recursos humans i equipament tècnic.
 

Imatge virtual de l'interior del nou centre de radioteràpia que es construirà a Granollers. Foto: BAAS Arquitectura


El projecte guanyador dona importància a les formes rodones de l'edifici. Segons els redactors del projecte, els equips dels arquitectes Jordi Badia i Roger Pernas, les formes rodones fan més proper l'edifici que tindrà tres plantes amb preponderància pel vidre per facilitar l'entrada de llum natural. Tot i això, des de fora no es podrà veure qui hi ha a dins per respectar la privacitat dels pacients. "Volem que sigui un edifici amable, que comuniqui optimisme", ha explicat l'arquitecte Jordi Badia. "Els espais poden ajudar a fer millor les coses, a curar, però especialment a tenir cura, volem ciutats que tinguin cura de la gent i que minin als ulls dels ciutadans i que els puguem dir hem pensat amb vosaltres", ha detallat l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

"Sabem que cada vegada més el càncer és una patologia que incrementa la seva prevalença i que els pacients tenen a vegades més d'un tumor, això obliga a que ens aproximem als pacients i per tant intentem que hi hagi una equitat d'accessibilitat per a tota la població", ha assegurat la gerent de l'àmbit metropolità nord del CatSalut, Anna Aran. En total, 1,4 milions de persones estaran cobertes per aquest centre.

El centre es començarà a construir a principis del 2021. En el que queda d'any es farà tot el concurs públic per executar les obres. Un cop es posi la primera pedra, al gener del 2021, les obres duraran uns 14 mesos. A més, hi haurà un procés de quatre mesos per posar a punt tots els instruments que donaran servei als malalts. Si es compleixen tots els terminis, el centre de radioteràpia serà una realitat a l'estiu del 2022.