La polèmica antena de Sant Fidel desapareix de l'«skyline» de Vic

L'alcaldessa Anna Erra es mostra satisfeta del desmantellament: "La fisonomia de la ciutat ha canviat després de 50 anys d'una antena sobredimensionada"

L'antena del carrer Sant Fidel passa a la història
L'antena del carrer Sant Fidel passa a la història | Carles Fiter
14 de gener del 2020
Actualitzat el 24 de desembre a les 10:26h
La polèmica antena del carrer de Sant Fidel ha passat a la història i ha desaparegut de l'skyline de Vic. Aquest dilluns es va desmantellar definitivament l'estructura de grans dimensions. Els treballs van començar el passat 19 de desembre quan es va retirar la part superior de l'antena i, després d'una aturada, els operaris van reprendre els treballs aquest gener.

La retirada de l'antena era un reclam històric dels veïns del carrer, ja que es tracta d'una de les estructures més grans de la zona urbana i amb uns nivells de radiació més elevats. Per això, des de fa anys, la torre s'havia convertit en el focus de les queixes veïnals. De fet, el febrer del 2016, l'Ajuntament de Vic va aprovar una moció amb l'objectiu de desmantellar l'antena d'aquest carrer.

"Un camí difícil"

L'alcaldessa Anna Erra s'ha mostrat satisfeta per la fita aconseguida. "La fisonomia de la ciutat ha canviat després de 50 anys d'una antena sobredimensionada", ha dit Erra, remarcant que es va prendre el compromís. Tot i que "el camí ha estat difícil, llarg i costerut", "la nostra paraula ha estat ferma".

En aquest sentit, ha remarcat la "perseverança i insistència" del consistori, així com de les entitats i les altres administracions. D'altra banda, Erra ha destacat que "Vic té garantida la connectivitat, actualment tan important i necessària per a la vida actual".
 

L'antena de Sant Fidel. Foto: Josep M. Montaner


Tot i que l'Ajuntament va fixar la retirada de l'estructura per aquest estiu passat, no ha estat fins aquest hivern que ha començat el desmantellament. L'alcaldessa ha apuntat que "tota la feina que havia de fer l'Ajuntament feia temps que estava feta". A més, ha remarcat que amb les casuístiques de la resta del país, el desmantellament a Vic, d'ençà de la moció del 2016, ha anat ràpid. "Els mateixos operadors parlen d'uns 10 anys de mitjana", ha afegit.

Les tres ubicacions i alguns problemes de cobertura

L'estructura s'ha repartit en tres ubicacions: el carrer Indústria núm. 3 (a l'edifici d'Incasòl), l'església del Carme, i els jutjats de Vic. Precisament, aquest darrer punt era el que ha fet retardar la retirada. A partir d'ara Vic té 18 ubicacions d'antena; amb aquests tres nous emplaçaments.

Aquests nous punts han de garantir la cobertura al centre de la ciutat, ja que fins avui l'encarregada de proporcionar-ne era l'antena de Sant Fidel (amb les quatre companyies de Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo). Tot i això, alguns comerços de Vic s'han queixat de la mala cobertura durant la campanya de Nadal.

Cal destacar, però, que els treballs van començar el 19 de desembre, però l'antena feia una setmana que no funcionava. De fet, la darrera operadora que va tardar més a instal·lar-se als nous emplaçaments va ser Orange.

En aquest sentit, Erra ha dit que "potser" les operadores, que van reafirmar les noves ubicacions, han de fer alguns ajustos. En tot cas, l'alcaldessa ha reiterat que des de l'Ajuntament de Vic s'ha complert el compromís de retirar-la.
 


Arxivat a