Front comú a Vic per impulsar una línia diària de bus fins a la UAB

El plenari de l'Ajuntament de Vic també rebutja les resolucions de la JEC contra Torra i Junqueras

El primer ple del 2020 es va votar la moció sobre el bus per unanimitat
El primer ple del 2020 es va votar la moció sobre el bus per unanimitat | Josep M. Montaner
14 de gener del 2020
Actualitzat a les 9:54h
El ple de Vic d'aquest dilluns es va comprometre a impulsar una línia diària d'autobús interurbà per connectar Osona amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En una moció, presentada per Capgirem Vic, tots els grups del consistori vigatà van estar d'acord que un viatge els dilluns d'anada i un de tornada el divendres no era suficient. Així ho explicava la regidora Carla Dinarès.

Va destacar que centenars d'estudiants, docents o personal d'administració diàriament viatjava fins aquesta universitat. En aquest sentit, apuntava que la majoria feia el desplaçament en cotxe, ja que l'alternativa diària de transport públic són la combinació de dos trens o de dos autobusos. Unes combinacions que representen gairebé més del doble de temps. Dinarès va comparar les expedicions que tenien ciutats de la dimensió de Vic com Manresa (6 d'anada i tornada diàries), Igualada (3) i Berga (3).

"Proposem aquesta moció amb la voluntat que aquesta demanda de millora es pugui defensar fent un front comú amb els organismes i entitats competents", deia Dinarès, destacant també "la mobilitat sostenible" que suposaria, així com la promoció del transport públic.

Un dels quatre acords de la moció també feia referència a pressionar les administracions competents com Generalitat i Adif per avançar en l'estudi i execució de la interconnexió de la R3 i R8, línia del qual passa per la UAB amb Santa Perpètua de Mogoda com a estació de connexió, així com la coordinació d'horaris. I en cas d'enllaçar-se les vies: establir trens Puigcerdà-Vic-UAB.
 

Carla Dinarès, al ple Foto: Josep M Montaner

 

Roger Mas, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Des d'ERC, Roger Mas va expressar tot el suport a la moció perquè és una proposta que millora la mobilitat, contribueix a reduir la contaminació, facilita "l'accés a l'educació" i alhora conserva el talent a la ciutat. En aquest sentit, va aprofitar per denunciar la deficiència de la R3. Mas només va proposar una esmena per afegir al text: que es faci un estudi previ per conèixer els usuaris potencials d'aquest servei. Tant el PSC com l'equip de govern també van veure amb bons ulls la proposta.

Des de JxCat, Fabiana Palmero destacava que era una "millora per la qualitat de l'aire i la mobilitat". "L'ideal seria la línia R8", deia la regidora, tot i ser conscient que està "prevista per al 2026". Palmero remarcava que el mitjà més sostenible és el tren, però la línia de bus era "millor alternativa que viatjar en vehicle privat". "A pesar de la nostra voluntat, la Generalitat farà un estudi abans de potenciar la línia", alertava. Palmero només va demanar eliminar un punt en què es demanava subvencionar títols propis des de l'Ajuntament: "la nostra prioritat és el transport urbà de la ciutat". Capgirem va acceptar totes les esmenes.

Rebuig a les resolucion de la JEC

El ple va estar marcat per les mocions. Tots els partits del consistori independentistes, excepte el PSC, van presentar un conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras.

Des del govern Susagna Roura -també advocada- va fer una explicació concisa desgranant el perquè la JEC "s'ha extralimitat de les seves funcions" en ambdós casos. Maria Balasch, d'ERC, va remarcar que era "una barbaritat democràtica" inhabilitar un president per penjar una pancarta, així com la vulneració del dret fonamental de la participació política en les dues inhabilitacions.
 

Susagna Roura. Foto: Josep M Montaner

 

Maria Balasch, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Des de Capgirem Vic, Joan Coma va ser més contundent i va criticar les institucions europees: "No hi tenim cap esperança perquè s'acaben protegint entre ells". També va criticar les actituds d'ERC i JxCat: "l'única cosa que s'ha fet bé va ser l'1-O. "Com a grans partits diguin a la seva gent que deixin de discutir si és més útil estar a la presó o a l'exili". "Tot és una autèntica merda", etzibava.

En aquest sentit, Coma va criticar que mentrestant s'han anat fent pactes amb el PSC a la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, i que acabarien governant el govern de la Generalitat. "Aprofitem per donar tot el suport, però alerta en anar junts a rebutjar les animalades de la JEC, el TS o el que farà el govern del PSOE", concloïa.

La regidora socialista Carme Tena es va abstenir. Tena va remarcar que, en el cas de Torra, defensaven la institució, però en cap cas la gestió. "La millor manera de defensar les institucions catalanes és respectar la llei", deia la regidora, remarcant que "la JEC s'hauria d'haver inhibit". Tena reiterava que hi havia d'haver "diàleg, negociació i pacte".

Dels 6 dictàmens presentats, se'n van aprovar la meitat per unanimitat.
 

Joan Coma, al ple Foto: Josep M Montaner


Carme Tena, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner

Arxivat a