Els detinguts el 23-S exigeixen l'arxivament de la causa

Tot i els recents alliberaments dels empresonats “continuen sent represaliats”

La multitudinària manifestació contra l'empresonament dels CDR
La multitudinària manifestació contra l'empresonament dels CDR | Juanma Peláez
Osona.com
13 de gener del 2020
Els detinguts el 23-S, en el marc de l’Operació Judes, i el grup de suport, Detingudes 23-S, han exigit l’arxivament de la causa cap a les nou persones detingudes que hi ha relacionades, de les quals set van entrar a presó acusades de terrorisme i que aquest divendres van sortir els dos últims, el sabadellenc Jordi Ros i Germinal Tomàs. Entre els detinguts hi ha l'osonenc Txevi Buigas.
 
Precisament, han carregat contra l’Estat en l’ús d’aquesta acusació com "l'única resposta" per fer front "als conflictes polítics i socials". En un comunicat han justificat que la causa, impulsada per l’Audiència Nacional, es "tracta d’una operació política articulada des del poder policial i judicial" i que va "contra l’independentisme i criminalitzar les respostes populars front les lògiques d’Estat".
 
En aquest sentit, han recordat la "persecució" que ha dut a terme com en els casos de la Tamara, l’Adri -CDR que va marxar a Bèlgica- i l’operació Pandora, entre d’altres. Tot i celebrar que els set empresonats estiguin ja en llibertat, "continuen sent represaliats pel seu posicionament polític en favor de l'autodeterminació i la seva participació en les mobilitzacions".
 

També han denunciat "la vulneració de drets" que han patit en aquest operatiu policial amb "l'esbotzament de portes de matinada" i la posterior estada a presó amb "el règim FIES (Fitxers Interns d’Especial Seguiment) i l’aïllament. Són tractes inhumans i d’excepcionalitat que no haurien de tenir cabuda en un Estat pretesament democràtic". Per això, també han reivindicat "la fi" del FIES i d'aquest tracte separat dins els centres penitenciaris, així com "la dissolució" de l’Audiència Nacional, "hereva directa del Tribunal d'Orden Público franquista".