Osona formalitza el pla estratègic de formació professional que incideix en l'orientació

El Consell Comarcal i Educació signen un conveni que estableix un marc conjunt per a la planificació i el desplegament entre oferta i demanda

El president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez i el director general d'FP Joan Lluís Espinós
El president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez i el director general d'FP Joan Lluís Espinós | ACN
13 de gener del 2020
L'orientació és una peça clau en el Pla estratègic de la Formació Professional a Osona per aquest 2020. Així ho va presentar aquest divendres el president del Consell Comarcal d'Osona (CCO) Joan Carles Rodríguez i el director General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial Joan Lluís Espinós. Ambdues institucions van signar un conveni per al desenvolupament d'aquest pla. El conveni signat és anual i es prorrogarà cada any.

"Posem negre sobre banc d'una feina que s'està fent des de fa temps", explicava Rodríguez a la presentació. L'objectiu principal del pla és "alienar tots els sectors de la comarca per donar respostes", deia el president, remarcant que és un projecte "treballat coordinadament i en xarxa". La comunicació, per tant, serà més fluida entre la trentena de centres d'FP d'Osona, el departament, el Consell Comarcal, els ajuntaments, Creacció i la Fundació Impulsa.

En aquest sentit, destacava que es teixeix una "estratègia comuna" entre Educació i Consell Comarcal, i es consolida una línia de treball. El pacte estableix un marc de treball conjunt per a la planificació i el desplegament entre oferta i demanda. D'aquesta manera, el conveni pren el relleu al pla estratègic i es formalitza amb la signatura.
 

El president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez durant la presentació del pla estratègic de la FP Foto: ACN


L'orientació, pal de paller del pla

L'orientació és el pal de paller d'aquest pla. Rodríguez va destacar que s'han desenvolupat tres grans eixos molt innovadors i pioners perquè no es fan a altres llocs. En l'etapa de 12 a 16 anys, es porta a terme una prova pilot, als instituts de Gurb i del Voltreganès, on es treballen competències transversals, cosa que ensenya als alumnes a gestionar l'estrès o posar en pràctica el lideratge en un àmbit laboral.

Quan s'acaba aquesta etapa, el pla planteja que un consell orientador que ha d'aconsellar els alumnes de forma estandarditzada a tota la comarca. La meitat dels centres d'Osona ja tenen aquest consell, però es treballa amb l'objectiu que el tinguin tots.

El darrer pas és el projecte "Clau de pas", pensat per a joves de 18 a 21 anys, que han quedat "despenjats" del sistema. "És una passarel·la per la reinserció" dels joves, explicava Rodríguez.
Arxivat a