Tonis de Taradell

Protocol pioner als Tonis de Taradell per al benestar dels animals

Un grup de veterinaris monitoritza alguns dels cavalls per avaluar el seu estat durant la celebració

per Osona.com , 13 de gener de 2020 a les 08:55 |
Un dels portadors acariciant el seu cavall durant la festa dels Tonis de Taradell | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Festa dels Tonis de Taradell ha decidit adaptar-se als nous temps i apostar fort per garantir el benestar dels animals que participen en la celebració. Amb aquest objectiu, el certamen ha posat en marxa un protocol únic i pioner a Catalunya i, durant el passant d'aquest diumenge, un grup de veterinaris i experts han avaluat l'estrès, el dolor i el patiment dels cavalls. L'equip ha filmat en imatges els animals i ha monitoritzat les pulsacions de quatre cavalls per conèixer el seu estat d'ànim a cada moment. A partir d'aquí, l'organització –que treballa conjuntament amb la Fundació per a l'Assessorament i Acció en defensa dels Animals (FAADA)- comprovarà com han viscut la festa els animals i aplicarà els canvis que calguin per evitar qualsevol signe de patiment.

Des de l'organització tenen clar que aquest és l'únic camí per preservar la continuïtat del certamen i consideren que tots els pobles de Catalunya que celebren aquesta festa han de seguir el camí dels Tonis de Taradell i elaborar un protocol adaptat a les seves característiques. "Només així aconseguirem salvar la festa, ja que les generacions actuals són molt més animalistes", ha assegurat el seu president, Josep Preseguer.


De la seva banda, la responsable d'èquids de FAADA, Laura Riera, ha assegurat que, a les festes dels Tres Tombs que se celebren a molts pobles de Catalunya, els animals pateixen. "Ells mateixos ho transmeten amb les seves expressions facials", ha explicat. Riera celebra que, uns i altres, s'hagin posat d'acord per elaborar un protocol que garanteix el benestar dels animals. "Ens critiquen que no sabem de què parlem, però ara ho demostrarem científicament. L'objectiu de tots és el mateix, que hi hagi benestar. Si no es fa, aquest tipus de festes, més tard o més d'hora, acabaran desapareixent", ha afegit.

Un protocol únic a Catalunya


El protocol es fonamenta en tres grans eixos. En primer lloc té en compte l'animal abans del passant, durant el passant i després del passant. Per exemple, un dels aspectes que els Tonis de Taradell han hagut de corregir és el fet de tenir en compte que abans de sortir al passant, els animals no poden estar tancats dins els mitjans de transport o estables, sinó que han de trepitjar el terra.
 

Un dels carruatges que ha participat a la festa dels Tonis de Taradell Foto: ACN


Prèviament, també es busquen animals proporcionals als carros que han de tibar, i també s'indaga en la seva salut, la seva edat, si normalment viuen en llibertat o què mengen, entre d'altres. L'eliminació de la música durant la festa també és un dels aspectes que es té en compte, tot i que recentment s'ha descobert que el so de la gralla els agrada. El protocol també regula altres punts com el maneig dels cavalls.

A més, s'han monitoritzat quatre animals per veure el seu nivell de pulsacions i comprovar si pateixen o no, i també s'han filmat per veure les seves expressions facials i corporals durant els passants.

Inevitablement l'aplicació d'aquestes normes ha tingut conseqüències en el nombre de cavalls que es podran veure aquest any. Una de les figures que es vol fer desaparèixer és la del tractant d'animals, una persona que només fa negoci i que potser compra els cavalls només per llogar-los per les festes i després se'n desentén.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Taradell

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

 

Un dels carruatges que ha participat a la festa dels Tonis de Taradell Foto: ACN

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació