«Rasco els racons de l'ànima i del món, i malgrat no s'acaba mai, deixes uns pòsits que són poemes»

L'escriptor de Sant Julià de Vilatorta Ramon Boixeda ha guanyat el 57è Premi Ausiàs March de Poesia amb "Les beceroles successives"

L'escriptor Ramon Boixeda, guanyador del Premi Ausiàs March de Poesia amb «Les beceroles successives»
L'escriptor Ramon Boixeda, guanyador del Premi Ausiàs March de Poesia amb «Les beceroles successives» | ACN
Osona.com
09 de gener del 2020
L'escriptor Ramon Boixeda (Sant Julià de Vilatorta, 1981) ha guanyat el 57è Premi Ausiàs March de Poesia amb un recull de 56 poemes sota el nom Les beceroles successives. "He anat rascant els racons de l'ànima i del món, i malgrat no s'acaba mai, deixes uns pòsits que són poemes", ha assegurat aquesta setmana el poeta en la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2019 que publica Edicions 62.

L'editor d'Edicions 62, Jordi Cornudella, ha remarcat l'accent propi de Boixeda, "reconeixible" a simple vista. "No té un argument novel·lesc, però sí que és un llibre per la manera que té de construir-se en el cap del lector", ha dit Cornudella, que considera que cadascun dels poemes "val per ell mateix". Els versos conviden a prendre's tot com un aprenentatge. El premi està dotat amb 8.000 euros.

Després de moltes versions, molta lectura i relectura al darrere, Boixeda posa de relleu "l'instant de lucidesa", un aspecte molt de J.V Foix, però també de Shakespeare, assenyala. "Es tracta de jugar amb l'entramat de fer joc i de fer foc a la vegada. És una aventura no saber què acabarà succeint en un poema", ha apuntat el poeta. Al final, a partir d'unes idees, "encara que no arribis a la fita, queda el camí, que es fa text". Cada poema és autònom, però "no costa veure-hi capes diverses de sentit", que apunten motius que van desplegant-se al llarg del llibre. 

Ramon Boixeda és arquitecte tècnic, llicenciat en Teoria de la Literatura Comparada i màster en Filosofia i Cultura Moderna, títols que en el seu cas "han tingut una mala traducció laboral", diu la biografia que apareix en el llibre. Recentment ha publicat dos llibres, La pell fina (2013, Premi de Poesia Josep Maria López-Picó) i El sedàs (2015). Ocasionalment també escriu crítica literària. 

Els Premis Ciutat de Gandia estan convocats i gestionats per l'Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques (IMAB), organisme autònom de l'Ajuntament de Gandia.