L'abecedari del 2019 a Osona

Resumim amb totes les lletres, els fets més remarcables de l'any a Osona: des de l'acord a Bon Preu, el tancament de General Cable a Manlleu, el procés de selecció del gerent del Consell Comarcal o la detenció de Txevi Buigas

Algunes de les imatges destacades d'aquest 2018.
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2018. | Osona.com
31 de desembre del 2020
Actualitzat a les 16:22h
A d'Assassinat masclista. Una dona de 25 anys va morir a mans de la seva exparella, aquest octubre. Ha estat l'única víctima per violència masclista a Osona aquest 2019. D'altra banda, a la comarca, s'han viscut manifestacions feministes multitudinàries, com la del 8-M a Vic.

B de Bon Preu. Després d'un llarg litigi entre els germans Font, aquest juliol es va arribar a un acord entre Josep i Joan, els dos germans propietaris. Joan Font s'ha quedat tot el negoci per 350 milions.

C de C-17 i C-25. Les principals vies que travessen Osona han estat escenari de protestes aquest any. Centenars de persones les han tallat en protesta a la sentència de l'1-O o per la repressió policial. De fet, el passat febrer, durant la vaga, es van identificar quatre persones per desordres públics, a més de la detenció de Roger Aguayo, acusat d'atemptar contra els agents.
 

Rafael Ribó, rebent la denúncia de la manca d'inversions a l'R3 de Rodalies Foto: Adrià Costa


D de denúncia a la R3. Per enèsima vegada s'ha denunciat la situació de la R3. La Cambra i el Síndic van pujar al tren per denunciar "l'escàndol" de la R3. Joan Canadell i Rafael Ribó van fer el trajecte Barcelona-Vic per escenificar la manca d'inversions, queixa a la qual també es van sumar els alcaldes d'Osona.

E d'Eleccions municipals. Com en tot el territori, el 2019 ha estat marcat per les eleccions municipals. A Vic, ha guanyat Anna Erra (JxCat) per majoria absoluta (en un consistori amb més dones que mai), a Manlleu ha repetit Àlex Garrido (ERC) i a Torelló, Marçal Ortuño (ERC) s'ha estrenat al càrrec. D'altra banda, en municipis com Tona, Gurb i Sant Quirze de Besora, s'ha desallotjat la primera força a través de pactes. És la primera vegada que ERC guanya els comicis en l'àmbit municipal.

F de falsos autònoms. A l'agost, centenars treballadors de Grupo Jorge, amb seu a Santa Eugènia de Berga a Le Porc Gourmet, van passar a formar part de la plantilla. Ha estat una de les regularitzacions més importants d'aquest tipus al sector carni de Catalunya.

G de Granja de Gurb. El setembre d'enguany, un grup d'animalistes assaltava la granja de Vilaró de Tarrés, a Gurb, i s'emportaven una quinzena de conills (segons el veterinari en van morir un centenar). El cas va generar polèmica. El propietari de la granja més gran de conills d'Osona reiterava que d'animalistes no en tenien "res", ja que "un animalista no s'emporta la mare i deixa els fills". El ramader va presentar denúncia als Mossos i tant l'Ajuntament com la Generalitat es van personar en el procés judicial.
 

Joan Vilaró, propietari de l'explotació de conills assaltada per un grup d'animalistes. Foto: Albert Alemany


J de jutjats de Vic. Vic ha perdut els jutjats penals per les condicions deficients de les instal·lacions del local del carrer Doctor Junyent. Ara se celebren a Manresa. Advocats, acusats, testimonis i víctimes s'han de desplaçar a la capital del Bages.

M de Mundó. El gurbetà Carles Mundó ha estat condemnat per desobediència en el judici de l'1-O. És un dels 12 dirigents independentistes condemnats que van protagonitzar els fets de la tardor del 2017. L'exconseller no ha demanat l'indult però sí que ha reclamat pels 33 dies que va estar a presó preventiva per un delicte de malversació del qual després ha estat absolt. Per tant, Mundó ha de pagar menys multa pels dies en presó preventiva i ha d'abonar 35.600 euros amb la liquidació de la condemna per desobediència.

O d'Ozó troposfèric. Aquest 2019 per primera vegada s'ha superat el llindar d'alerta d'ozó troposfèric a la plana de Vic. A més, els alcaldes de la comarca han fet front comú per afrontar la situació, així com també ha nascut la plataforma Osona Respira.

P de Prysmian. La companyia italiana ha anunciat el tancament de les plantes de Manlleu i Montcada i Reixac amb uns 500 treballadors. Les raons de l'empresa són de caràcter organitzat i estructural" mentre que els empleats denuncien que es tracta d'una estratègia per liquidar la competència i quedar-se amb el monopoli del negoci del cable. Després de setmanes de negociacions, els comitès de General Cable i Prysmian van arribar a un acord que permetrà recol·locar 138 persones.

S de selecció del gerent del Consell Comarcal. ERC va decidir impulsar un concurs públic per seleccionar el gerent del Consell Comarcal. Ha estat marcat per la polèmica, sobretot en la fase de les proves psicotècniques. Es va aturar el procediment per l'alt nombre inesperat d'aspirants que no van passar per aquest sedàs. Alguns consellers que formen el govern -sobretot d'ERC- no van veure amb bons ulls el resultat, cosa que va generar tensió en el si del Consell. Finalment, es va reprendre fins a quedar un sol candidat, que es votar amb una àmplia majoria: Independents, JxCat i els republicans, tot i les fissures. Des del PSC i la CUP es va denunciar una designació "a dit" i "poc transparent". Jaume Colomer és el nou gerent.

T de Txevi Buigas. El 23 de setembre, la Guàrdia Civil va detenir l'osonenc Txevi Buigas en una operació contra l'independentisme -l'operació Judes-, juntament amb 8 persones més. Estaven acusats de terrorisme en presó preventiva. Després de tres mesos, l'Audiència Nacional va decidir ordenar la llibertat provisional sota fiança. No es va trobar existència d'explosiu en els domicilis dels acusats. Folgueroles va abraçar el seu veí quan va tornar.

V de Viladrau. Quatre mesos després de les municipals, una moció de censura contra Margarida Feliu va desallotjar ERC de l'alcaldia de Viladrau. Va prosperar amb els cinc vots a favor d'Independents Viladrau (IV) i de Junts per Viladrau. Noemí Bastías (IV) és actualment l'alcaldessa.

Arxivat a