Consternació a Centelles pel tràgic accident durant la Festa del Pi

Centenars de persones recorden els nou ferits, tres dels quals de gravetat, en l'acte final de la tradicional celebració

Els galejadors escoltant Jordi Font, tinent del grup
Els galejadors escoltant Jordi Font, tinent del grup | Toni Carrasco
Toni Carrasco
30 de desembre del 2020
Actualitzat el 31 de desembre a les 10:05h
Consternació a Centelles pel tràgic accident durant la Festa del Pi. El que havia de ser, un any més, una diada festiva amb més de 300 anys de tradició ha acabat de cop al voltant de les 12 del migdia. Nou persones de diverses han resultat ferides per una potent deflagració a les escales que condueixen al campanar de l'església. Segons l'Hospital de la Vall d'Hebron, on estan ingressats els ferits per l'explosió, quatre estan molt greus, tres en estat greu i dos en situació menys greu.


Tot i que es desconeixen les causes dels fets -que s'estan investigant-, tot apunta que s'ha incendiat un sarró de pólvora que s'ha propagat fins a quatre cantimplores més, i en l'espai estret on es trobaven ha fet de xemeneia.

Immediatament, fins als llocs dels fets s'han desplaçat dotze unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), amb deu ambulàncies i dos helicòpters medicalitzats. Un equip de psicòlegs han atès familiars i amics des de l'Ajuntament del municipi. També s'hi han desplaçat Bombers, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil. S'ha bloquejat el centre urbà per evacuar els ferits i durant més de dues hores no s'hi ha pogut transitar. A més d'equips mèdics i de seguretat, a la plaça Mossèn Xandri, plaça Major i el carrer Nou, també s'ha omplert de diversos mitjans de comunicació.

Un fet mai vist en les edicions anteriors

Un fet d'aquesta magnitud i gravetat no es recorda al poble i molt menys en cap de les darreres quaranta edicions que se celebren anualment el 30 de desembre. Només s'ha hagut de lamentar algun ensurt, com l'esclat d'alguna cantimplora o sarró ple de pólvora, o bé l'explosió del canó d'algun trabuc a l'aire lliure. Però mai en espais tancats.
 

Les dotacions del SEM atenent els ferits Foto: Toni Carrasco


Silenci i dol pels ferits

A conseqüència de l'accident que hi ha hagut al campanar, s'ha donat per acabada la Festa del Pi. Entre organització i Ajuntament s'ha acordat no tirar ni un sol tret mes i tothom s'ha bolcat en col·laborar amb els serveis emergències i amb les famílies que ho necessitaven.

A la tarda, l'organització ha optat per completar la tradició de dur l'arbre a l'interior de l'església de Santa Coloma a la tarda. Sí que s'han suspès els balls i la música que tradicionalment acompanya la fita. Des de l'organització, Josep Giol, capità dels galejadors, ha assegurat que el municipi "està de dol" per l'accident i que mai "havíem viscut una desgràcia com aquesta".
 

L'arbre penjat cap per avall a l'església Foto: Toni Carrasco

 

Centenars de persones s'han concentrat al voltant del pi que aquest matí s'ha tallat al bosc i que, tradicionalment, es trasllada fins a l'església de Santa Coloma. Allà, Jordi Font, tinent dels galejadors ha informat els assistents que, per tal de mostrar el dol pels "companys ferits" se suprimirien els balls. Tampoc s'han pogut escoltar els trabucs.

Torra dona suport als ferits i els desitja una ràpida recuperació

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat suport als ferits i familiars de Centelles i els ha desitjat "la més ràpida recuperació possible". A través d'un missatge des del seu compte de Twitter, Torra ha explicat que s'ha posat en contacte amb l'alcalde de la localitat i que li ha traslladat "ànims i força". D'altra banda, la consellera de Salut Alba Vergés s'ha desplaçat fins a l'Hospital Vall d'Hebron per informar-se de primera mà de l'estat dels nou pacients ferits.
Arxivat a