Txevi Buigas torna a casa per Nadal

L'Audiència Nacional ordena la llibertat provisional del veí de Folgueroles detingut en l'operació Judes

El Blauet ha esdevingut el símbol de representació de Buigas
El Blauet ha esdevingut el símbol de representació de Buigas | Adrià Costa
20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 21:10h
Txevi Buigas passarà el Nadal a casa. Després de gairebé tres mesos, el veí de Folgueroles ja és fora de la presó de Soto del Real. L'Audiència Nacional ha decidit aquest divendres ordenar la llibertat provisional sota fiança per l'osonenc, Xavier Duch i Eduardo Garzón, tres dels CDR acusats de terrorisme i empresonats des del 23 de setembre en l'anomenada Operació Judes.

El jutge els ha obligat a pagar una una fiança de 5.000 euros per evitar tornar a entrar a la presó. A més, els tres activistes hauran de comparèixer tots els dilluns al jutjat, se'ls prohibeix sortir de l'Estat i hauran de fixar un telèfon, un domicili i una persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial.

La instrucció, en dubte

En declaracions a Osona.com, l'advocada de Buigas, Montserrat Vinyets, explica que "és una molt bona notícia", ja que "normalment en les imputacions de pertinença a una organització terrorista és difícil la posada en llibertat provisional".

En aquest sentit, l'advocada remarca que aquest fet "posa en entredit la instrucció" i, per tant, "s'està desmuntat aquesta causa construida entre la Fiscalia i el jutjat d'instrucció número 6". A més, destaca que fins i tot la fiança és més baixa que la que demanava la Fiscalia.

El ministeri fiscal va demanar que se'ls mantingués empresonats tot i que va obrir la porta a un alliberament sota fiança de 9.000 euros. L'acusació popular, exercida per l'ACVOT, va demanar mantenir la presó incondicional.

Cap participació en la fabricació i tinença d'explosius

Les interlocutòries sobre Buigas i Garzón indiquen que no van participar de forma material en la fabricació i tinença d'explosius, tal i com també admet la fiscalia.

La sala ha conclòs que es poden adoptar mesures cautelars menys greus en els tres casos atès el provat arrelament personal, familiar, social i econòmic, que determina una "minoració molt significativa del risc de fuga".

Sobre la possibilitat que ocultin o destrueixin proves, els jutges tenen en compte que en el moment actual ja han estat practicades gairebé totes les diligències que inculpen els encausats.

A presó encara queden quatre CDR empresonats: Alexis Codina, Germinal Tomàs, Ferran Jolis i Jordi Ros.

Les campanes ressonen a Folgueroles

Poques hores després de la notícia, Folgueroles ha celebrat la llibertat provisional del seu veí amb un repic de campanes. En declaracions a Osona.com, l'alcalde Xavier Roviró (ERC) ha explicat que no hi ha cap acte previst per la seva rebuda, tot i que s'ha fet i es farà notar la benvinguda a Buigas.

Roviró ha remarcat que l'alliberament de Buigas, Duch i Garzón "és un pas més", però que encara hi ha persones empresonades i a l'exili. "Estem molt contents perquè el nostre conciutadà és lliure, però no s'ha acabat. Continuarem tan forts, però ara amb en Txevi i tot", ha conclòs.