​Irene Solà i Jordi Lara, entre finalistes del Premi Òmnium Millor Novel·la de l'Any

El guanyador del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada es donarà a conèixer el 30 de gener

Irene Solà i Jordi Lara, en imatges d'arxiu
Irene Solà i Jordi Lara, en imatges d'arxiu | Adrià Costa
Osona.com
19 de desembre del 2019
Les novel·les dels osonencs Irene Solà Canto jo i la muntanya balla i Jordi Lara Sis nits d'agost opten a guanyar la tercera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, el guardó més ben dotat a obra publicada amb 20.000 euros directes per a l'autor i 5.000 més per a promoció. A més de Solà i Lara també hi opta L'esperit del temps de Martí Domínguez.

De la preselecció de dotze obres publicades al llarg de 2019, un jurat format per Rosa Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Xavier Pla Barbero i Oriol Izquierdo Llopis n’ha triat les 3 finalistes. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys i Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols va endur-se el premi en l'edició 2018. El d'aquest any es donarà a conèixer el 30 de gener.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va néixer el 2017. D'aquesta manera, l'entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de posar en valor les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. 

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, assegura que guardons com el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any fan "més que evident que el català avui és una llengua ben viva". Alhora, demana no abaixar la guàrdia i seguir treballant per enfortir la llengua catalana perquè "pateix una situació de retrocés". 

Alhora, Cuixart torna a definir la cultura com a instrument imprescindible contra la intolerància: "La repressió no ha fet més que enfortir la nostra missió fundacional -impulsar la cultura com a eina de cohesió- mitjançant projectes com el Premi Òmnium, el més ben dotat de la literatura en llengua catalana. Mai no podran empresonar la paraula ni la llibertat".