El Consell Comarcal d'Osona ratifica Jaume Colomer com a gerent

ERC, JxCat i Independents voten a favor mentre que PSC i CUP s'abstenen i critiquen que ha estat una "designació a dit" i "poc transparent"

El nou gerent del Consell Comarcal Jaume Colomer
El nou gerent del Consell Comarcal Jaume Colomer | Josep M. Montaner
18 de desembre del 2019
Actualitzat el 30 de desembre a les 18:07h
Jaume Colomer Costa ja és, oficialment, el nou gerent del Consell Comarcal d'Osona per als propers quatre anys. Així ho ha votat aquest dimecres el ple de l'ens comarcal amb el seu nomenament. Colomer ha aconseguit els vots a favor del govern -ERC, JxCat i Independents-, mentre que el PSC i la CUP s'han abstingut.

Nascut el 1985, és llicenciat en arquitectura superior a La Salle – Universitat Ramon Llull. En el passat mandat, va ser regidor a l'Ajuntament de Vic per ERC com a independent; i també conseller d'Aigua potable i Habitatge al Consell Comarcal. Des de la seva conselleria delegada, Colomer va coordinar, entre altres, el projecte de creació de l'empresa pública d'aigua en baixa i la descentralització de tràmits relacionats amb Habitatge als Ajuntaments del Lluçanès.

Colomer arriba a la gerència amb un procés que ha estat marcat per la polèmica, sobretot en la fase de les proves psicotècniques. Es va aturar el procediment per l'alt nombre inesperat d'aspirants que no van passar per aquest sedàs. Alguns consellers que formen el govern -sobretot d'ERC- no van veure amb bons ulls el resultat, cosa que va generar tensió al sí del Consell. Finalment, es va reprendre fins a quedar un sol candidat, que avui s'ha votat amb una àmplia majoria. Al bloc republicà no hi ha hagut fissures.

Una designació "a dit" i "poc transparent"

Els partits que s'han abstingut -PSC i CUP- han estat els primers de prendre la paraula i els més crítics. D'una banda, el conseller del PSC Antoni Poyato ha desitjat molts encerts al nou gerent, però ha fet una crítica al procediment. "S'ha volgut vestir com un procés selectiu, però ha estat una designació a dit", ha dit Poyato, remarcant que "la transparència ha brillat per la seva absència". En aquest sentit ha remarcat que "és sospitós que l'escollit tingui una adscripció política", "a l'òrbita de la presidència, és a dir, d'ERC". A més, ha afegit que "el perfil d'un arquitecte" no és "el més adequat" per a la gerència.
 

Antoni Poyato amb el nou gerent Jaume Colomer Foto: Josep M. Montaner


Des de la CUP, d'altra banda, el conseller Jordi Casanovas també ha criticat el procediment. "El procés fa alimentar sospites que alguna cosa no s'ha fet com s'havia de fer", ha dit el conseller, remarcant que els processos selectius han de ser transparents al 100%. "La informació no estava prou definida, ni per l'oposició ni per la ciutadania", ha afegit.

El president de l'ens Joan Carles Rodríguez els ha contestat que "la transparència la de fer el govern i l'oposició l'ha de buscar". En aquest sentit, Rodríguez ha explicat que se'ls va convidar el dia dels exàmens psicotècnics, així com es podia consultar tota la informació a l'expedient. A més, el president ha afegit que la fase d'entrevistes no va acabar modificant la fase anterior de psicotècnics, ja que Colomer va obtenir la major puntuació en ambdues fases.

Poyato ha insistit en el fet que la selecció hauria d'haver estat amb criteris més objectius, ja que el perfil "és essencialment tècnic". "S'ha fet un procés selectiu d'un psicotècnic", ha afegit el socialista, remarcant que calia millorar-lo. Des del govern, la vicepresidenta tercera Margarida Feliu (ERC) ha remarcat que el procés valorava més les capacitats que els coneixements o currículum. "Això ho deien les mateixes bases", ha recordat Feliu.

El penúltim discurs de Colomer

Un cop s'ha portat a terme la votació, Colomer ha pres la paraula. El nou gerent ha volgut evitar les polèmiques i ha remarcat que vol "ser accessible per a tothom". En un discurs breu, s'ha posat a disposició de tots els consellers i ha dit que desitjaria que aquest fos el seu penúltim discurs. L'últim seria el dia que marxés. Amb aquesta idea ha volgut expressar la seva funció com una tasca interna.
 

Durant el ple del nomenament del gerent Jaume Colomer Foto: Josep M. Montaner


En aquest sentit ha nomenat iniciatives com l'empresa d'aigua en baixa; la recerca de l'excel·lència en els serveis socials i sanitaris; la qualitat de l'aire i la mobilitat sostenible o la posada en funcionament oficines tècniques. "La meva tasca serà intentar reduir al màxim el temps necessari per posar-los en funcionament i garantir-ne la viabilitat econòmica, l'excel·lència en el servei i la vocació pública del consell", ha dit. Colomer ha remarcat que era un "gran honor" i una "enorme responsabilitat" ser el nou gerent.

El procés de selecció

Aquesta era la primera vegada que s'obria convocatòria per escollir el gerent, ja que fins ara es feia a dit. El procediment es va aturar quan només 6 dels 11 aspirants van superar proves psicotècniques. Després d'una reunió amb l'empresa que va a portar terme la prova psicotècnica, es van esclarir els dubtes referents i es va reprendre el procés.

L'últim pas va ser les entrevistes als cinc candidats que quedaven. Un tribunal presidit pel president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez (ERC), els vicepresidents Carles Banús (JxCat), Pere Medina (Independents), i Margarida Feliu (ERC) i una persona experta en avaluació de les competències mitjançant entrevistes va tenir l'última paraula.