Sergio Ponsá: «El Centre Tecnològic BETA pot contribuir a la millora de la competitivitat territorial»

El director del centre remarca que el trasllat a Can Baumman de cara l'any vinent marcarà un abans i un després

Sergio Ponsá, director del Centre Beta
Sergio Ponsá, director del Centre Beta | Josep M. Montaner
Carles Fiter
18 de desembre del 2019
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 16:40h

Osona.com, en col·laboració amb el Consell Empresarial d'Osona (CEDO), entrevista Sergio Ponsá, director del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC a la secció "Empresaris d'Osona". En aquest espai es vol conèixer les companyies i centres de la comarca, les seves necessitats i els seus reptes, entre altres.


QÜESTIONARI CENTRE TECNOLÒGIC BETA
Respon el director Sergio Ponsá


- Breu història del centre

El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària) va néixer a finals del 2014. Llavors, érem 4 persones amb l'objectiu de poder desenvolupar innovació i tecnologies en l'àmbit del tractament i valorització de dejeccions ramaderes. Des d'aquell moment fins ara hem evolucionat de manera significativa. Hem ampliat les nostres àrees de treball i de coneixement. Ara treballem el tractament i valorització de diferents afluents residuals, tant d'origen industrial com municipal. També treballem en l'àmbit de la biodiversitat i els ecosistemes, per poder desenvolupar plans de protecció per hàbitats o poder avaluar els impactes ecològics de diferents activitats industrials. I també treballem en l'àmbit de la tecnologia alimentària, intentant millorar els processos de producció, sobretot en el sector carni com làctic.

- Quina és la seu i ubicació del centre?

El centre actualment està ubicat a la planta baixa de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, però ja està previst que a finals de 2020 puguem traslladar-nos a les noves instal·lacions de Can Baumann per ser la llavor del futur Parc Cientificotècnic de la UVic-UCC. En aquestes noves instal·lacions el Centre Tecnològic BETA tindrà més de 1.300 m2 de laboratoris i plantes pilot, des d'on seguirem treballant per a desenvolupar noves tecnologies i coneixement que es pugui transferir a les empreses del territori.

- Quina activitat desenvolupa el centre?

L'objectiu del CT BETA és desenvolupar i transferir coneixement i tecnologia a la societat per ajudar-la a reduir certs impactes ambientals. El que ens motiva és contribuir a la protecció el medi natural i al mateix temps millorar la qualitat de la vida al nostre entorn immediat, la Catalunya Central, d'una forma sostenible. Encarem aquest repte intentant sempre sumar la perspectiva local a la internacional; al final moltes de les solucions que podem desenvolupar i transferir a empreses del nostre entorn provenen de la participació en projectes amb socis d'arreu d'Europa i del món.

- En quins camps d'expertesa treballa?

El nostre equip d'investigadors treballa de manera coordinada en tres àrees científiques concretes i en tres de transversals que complementen a la resta. Molt resumidament, els àmbits de coneixement on el Centre té una expertesa reconeguda són:

1. Tecnologies Ambientals: Aquesta és la principal àrea de treball del Centre, des d'on desenvolupem tecnologies sostenibles i eficients per tractar, valoritzar i gestionar residus orgànics, aigües residuals, gasos i olors d'activitats ramaderes, industrials o municipals.

2. Ecologia Aquàtica i Terrestre: Aquí treballem en el desenvolupament de tècniques, eines i protocols per l'avaluació de l'estat ecològic i poder generar la informació necessària per prendre decisions que realment el millorin. També estem treballant per incloure la determinació d'impactes ecològics en les avaluacions d'impacte ambiental.

3. Sector Agroalimentari: Degut a la gran importància del Sector Agroalimentari, tant a Osona com arreu de Catalunya, treballem molt activament per a oferir-li solucions específiques. Molts dels nostres projectes actuals busquen optimitzar i incrementar la sostenibilitat dels seus processos productius i aplicar noves estratègies d'economia circular. També fem recerca vinculada a la fertilització i producció vegetal, produint bio-fertilitzants fets a mida a partir de residus orgànics (per exemple purins) o dissenyant estratègies de fertilització i agricultura de precisió.

4. Àrees transversals: A banda de les tres citades anteriorment, un valor diferencial del CT BETA és l'aposta per impulsar tres àrees transversals que complementen l'activitat de les principals. Aquestes àrees són:

- Avaluació de la sostenibilitat de processos i tecnologies. Treballa tant en l'avaluació d'impactes ambientals, econòmics com socials, aplicant diverses metodologies (Anàlisi de Cicle de Vida, Petjada de Carboni, Petjada Hídrica, Product Environmental Footprint, entre altres).

- Capitalització i governança: Facilita que molts resultats tinguin un impacte real sobre la indústria, però també sobre la els processos de definició de polítiques per part de l'administració. Actualment el CT BETA lidera projectes en els que es genera informació rellevant per a la definició/modificació de normatives i regulacions que puguin afavorir l'aplicació de noves polítiques de sostenibilitat més ben fonamentades, des del nivell local fins a l'internacional.

- Cooperació al desenvolupament: Participació i lideratge en projectes de cooperació al desenvolupament, sobretot dins l'àmbit de gestió de residus i amb països de l'Amèrica Llatina i del sud del Mediterrani.

- En quants projectes ha participat d'ençà de la seva creació?

Fins ara hem participat en 15 projectes europeus, 5 d'ells com a coordinadors, que han acabat sumant un pressupost total de més de 43 milions d'euros. 10 d'aquests projectes estan actualment en marxa, 4 dels quals coordinats per nosaltres, amb el repte que això suposa. Aquests projectes ens han permès consolidar una xarxa de més de 150 socis, entre els quals hi ha moltes entitats i empreses catalanes, amb qui intentem anar sempre de la mà.

A banda dels projectes internacionals, el CT BETA ha participat en més de 12 projectes competitius a nivell català i espanyol i en més de 50 convenis de transferència amb empreses i administracions públiques. Finalment, també hem tingut l'honor de ser beneficiaris de diferents ajudes de finançament que han permès atreure talent d'arreu del món. Més concretament, fins ara s'han aconseguit 2 Juan de Cierva, 4 Marie Sklodowska-Curie, 1 Ramón y Cajal i 1 Beatriu de Pinós.
 

Sergio Ponsá, director del Centre Beta Foto: Josep M. Montaner


- Amb quin pressupost treballa actualment i quina previsió té per als propers anys?

El pressupost del CT BETA al 2019 és de 1.294.786 euros i el pressupost previst pel 2020 no serà inferior als 2.100.000, considerant ja tots els ingressos previstos dels diferents projectes competitius i contractes que ja tenim concedits o signats a data d'avui.

- Quants treballadors hi ha?

Actualment som 40 persones (investigadors, tècnics i personal de suport), tot i que s'espera arribar a les 45 persones a finals de gener de 2020 (considerant els processos de selecció que actualment estan oberts).

- Quin mercat té?

El nostre mercat objectiu és global. Pretenem treballar de manera internacional per millorar l'impacte a l'àmbit territorial. Per exemple, quant a projectes competitius, treballem amb entitats de tot el món, tot i que principalment són europees. I de la mateixa manera, tenim contractes amb empreses de tots els àmbits geogràfics, tot i que principalment són de les comarques d'Osona, la Garrotxa i el Barcelonès.

- Quines necessitats formatives té el centre?

Sempre hem cregut en la multidisciplinarietat de coneixement, per tant sempre hem intentat captar perfils amb experiències i coneixements molt diversos. Tenim gent que ha estudiat biologia, biotecnologia, ambientals o enginyeria química, agrícola o ambiental. Tenim també gent amb estudis de màster i la majoria, estudis de doctorat. Creiem que és important perquè aquests tipus de centre funcionin bé. Per això, hem estat capaços de poder atreure talent d'arreu del món.

- Què demaneu a la comarca?

Que aprofitin l'oportunitat. D'ençà que es va crear el BETA fa 5 anys, s'ha fet molt bona feina per part de la universitat i els investigadors. Hem aconseguit atreure talent, coneixement, desenvolupar moltes oportunitats, desenvolupar-nos de manera significativa internacionalment. Ara la comarca té una gran oportunitat al seu territori que ha de ser capaç d'aprofitar. Una de les dificultats que ens hem trobat moltes vegades és que el territori no ens coneix. Tenim un Centre BETA i seria molt bo que el territori aprofités aquesta oportunitat.

- Quins futurs reptes té el centre?

El primer objectiu prioritari que ens marquem és poder garantir la viabilitat del nostre model actual. Això implica poder disposar d'unes infraestructures i equipament que permetin la implementació i execució de projectes de R+D+i de manera més eficient i assolir uns resultats de més qualitat. En aquest sentit, el trasllat previst del CT BETA als espais de Can Baumann durant el proper any marcarà un abans i un després en l'operativitat del Centre i permetrà incrementar de manera significativa la nostra competitivitat. Mantenir el model actual també implica mantenir el que és el principal actiu del Centre, que no és cap altre que el seu equip d'investigadors. Per tant necessitem poder treballar en una consolidació progressiva dels investigadors, sempre que els resultats econòmics del Centre ho permetin.

El segon objectiu és poder aconseguir disposar d'un model de finançament basal que permeti millorar la gestió del Centre i cobrir una estructura de personal de direcció, gestió i suport mínima.

I finalment, el nostre tercer objectiu prioritari és poder incrementar la nostra relació i el valor afegit que podem donar a empreses i entitats del territori. Creiem que el CT BETA pot contribuir de manera important a la millora de la competitivitat territorial i pretenem poder trobar espais i oportunitats de col·laboració amb actors de la Catalunya Central (empreses, ajuntaments, ramaders, etc), per tal de seguir avançant en el desenvolupament sostenible del territori.