Clou amb èxit un projecte d'inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental

El programa "Peer to peer" ha estat realitat gràcies a l'aliança estratègica d'Osonament, la Fundació Althaia i la UVic-UCC

Participants i usuaris del projecte «Peer to peer»
Participants i usuaris del projecte «Peer to peer» | Osonament
Osona.com
17 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:39h
Per tal de fomentar la inserció sociolaboral de persones amb trastorns mentals i/o addiccions, la Fundació Althaia, Osonament i la Universitat de Vic-Universitat de Catalunya han dissenyat i portat a terme conjuntament un projecte pioner anomenat "Peer to peer". L'objectiu principal ha estat formar i acreditar persones amb problemes de salut mental i/o addiccions i integrar-les en equips assistencials d'atenció a la salut mental. D'aquesta manera, han esdevingut agents de suport entre iguals, que han intervingut en el procés d'atenció a altres persones ateses.

El projecte ha inclòs tres grans grups de persones. En primer lloc, 69 professionals sanitaris i socials dels equips d'atenció a la salut mental d'Althaia i Osonament. En segon lloc, 14 persones amb problemes de salut mental i/o addiccions que han rebut la formació per esdevenir agents de suport. I en tercer lloc, 77 persones amb malaltia mental que han rebut l'atenció per part dels agents de suport entre iguals. En total, hi han intervingut 162 persones.

L'experiència ha estat realitat gràcies a l'aliança de tres entitats de referència del territori en els àmbits de l'atenció a la salut mental i de l'activitat acadèmica i el coneixement, com són la Fundació Althaia, Osonament i el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC. La iniciativa s'emmarca en l'activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS). El projecte ha comptat amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", que hi ha destinat una ajuda de 33.700 euros.

El projecte, que s'ha clos aquest divendres 13 de desembre amb el lliurament de diplomes als participants, posa de manifest que hi ha un camp laboral per explorar adreçat a les persones amb problemes de salut mental. Les tres entitats participants vetllaran per aconseguir la continuïtat d'aquesta proposta formativa.

La primera fase del projecte va consistir en el disseny, elaboració i validació de l'activitat formativa; mentre que la segona va ser la integració als equips d'atenció a la salut mental. Els agents de suport entre iguals es van incorporar en diferents nivells assistencials (comunitària, hospitalització, administració-logística, gestió i difusió) i van desenvolupar diverses funcions. Tal com explica Osonament en una nota, els resultats mostren uns nivells alts de satisfacció per part de tots els participants.

Segons explica l'investigador del Grup de Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC Salvador Simó "el projecte d'agents de suport ha impactat positivament en el benestar i participació social dels propis agents, al ser una ocupació significativa que els ha aportat un major sentit a les seves vides al poder ajudar a persones amb malaltia mental, millorant la seva autoestima i el seu propi procés de recuperació, tot facilitant la seva inserció". El rol laboral ha tingut un gran significat per a ells, ja que han pogut accedir a una feina de qualitat i amb sentit.

Per la seva banda, les persones ateses s'han sentit més escoltades i compreses, ja que els seus companys han experimentat una situació de patiment psíquic i emocional. Els professionals també han valorat positivament l'experiència.
Arxivat a