Centelles s'omple de gent en la 12a Fira de la Tòfona

El preu del fong va superar els 900 euros el quilo

Els tallers van concentrar desenes de persones a la carpa.
Els tallers van concentrar desenes de persones a la carpa. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
17 de desembre del 2019
Plenament consolidada i amb més gent que mai, sobretot els matins de dissabte i diumenge, Centelles va tornar a mostrar el seu orgull de poble i de tradició en la 12a edició de la Fira de la Tòfona. Celebrada el passat cap de setmana va incloure un espai d'exposició i venda amb tota mena de productes tofonats i tòfona fresca negra, Tuber Melanosporum, a preus que rondaven entre els 750 i els 950 euros. 

La carpa instal·lada a la plaça major va acollir durant tot dissabte els tallers de cuina amb tòfona fresca del país i degustació per a tots els assistents.  Dissabte al matí David Gil, cap de pastisseria del grup El Barri de l'estrellat Albert Adrià va omplir tot l'espai amb l'elaboració i tast de la Torta Cheescake Coloummiers i un impressionant Flam de la Casa.

Més tard el centellenc Josep Maria Ribé, director del Chocolat Academy va mostrar les noves tècniques a la cuina i les propietats de la xocolata i com combina meravellosament amb la tòfona amb la recepta del bombo de tòfona negra i xocolata.

A la tarda, dues de les ànimes de la fira, el xef Cesc Molera i l'estudiosa Fina Vila van fer gaudir als presents amb un taller de perdre la por a cuina amb tòfona. Els tallers de dissabte es van completar amb la cuina de Nadal d'aperitius i snacks presentada per Edgar García, xef de l'Escola d'Hostaleria d'Osona. 
 

La Fira de la Tòfona de Centelles, aquest cap de setmana Foto: Toni Carrasco


Jordi Ballester, guanyador del concurs de gossos tofonaires
 
El concurs de gossos tofonaires, del migdia de dissabte, va guanyar-lo Jordi Ballester, de Lliçà d'Amunt, i el seu gos Kiss amb 1,5 minuts. Un concurs plenament consolidat, el més espectacular dels darrers anys i amb millores destacables com la qualitat de les tòfones amagades, un terreny més preparat, molt de públic i un espectacle genial dels gossos.

Des de l'ajuntament tant l'alcalde Josep Paré, com els regidors responsables de la fira Josep Arisa i Dolors Calm van manifestar la seva satisfacció de com havia funcionat tota la fira i ja van mostrar les seves ganes i empenta per començar a organitzar la 13a edició el 2020.

Malauradament, per qüestions sanitàries amb l'elaboració amb sang de xai i problemes de proveïment, no es va portar a terme l'esmorzar tradicional de samfaina de Centelles, que encetava la fira el dissabte al matí. També es va suspendre el II Concurs de cuina amb tòfona adreçat a joves alumnes d'hostaleria per manca de participants i també per millorar-ne amb temps la seva difusió i donar-li el màxim prestigi amb les millors escoles d'hostaleria de tot el país.
 

La Fira de la Tòfona de Centelles, aquest cap de setmana Foto: Toni Carrasco

Arxivat a