El llibre definitiu sobre la catedral de Vic

Editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, reuneix en 400 pàgines treballs científics a càrrec d'experts i una excel·lent col·lecció fotogràfica

La catedral de Vic, amb el campanar en primer terme
La catedral de Vic, amb el campanar en primer terme | Pepo Segura.
Osona.com
16 de desembre del 2019
Actualitzat a les 10:15h
Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha editat recentment el que pot ser considerat com el llibre definitiu, l'obra canònica sobre la catedral de Sant Pere de Vic, aquesta gran peça d'arquitectura religiosa que inclou elements com el campanar i la cripta romàniques, que es remunten a l'època del bisbe Oliba, als inicis del segle XI.

L'edició és a càrrec dels experts Marta Crispí, Sergio Fuentes i Judith Urbano, membres del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Consta de set capítols escrits per autors especialitzats en cadascun dels seus aspectes, i que no sols fan una descripció o una recopilació de dades ja disponibles, sinó que incorporen les darreres aportacions que els investigadores han fet entorn l'edifici.

La catedral de Sant Pere de Vic és una obra monumental de 393 pàgines que segueix la història de la catedral des de la primera referència del bisbat, el 516, passant per l’època del bisbe Oliba, la Baixa Edat Mitjana, l’Època Moderna, les pintures de Sert o la seva reconstrucció després de la destrucció de la revolució de 1936.

Entre els autors signants, hi apareixen Ramon Ordeig, Imma Ollich, Montserrat Rocafiguera, Marc Sureda, Paul Freedman, Josep Maria Masnou, Irene Abril, Valentí Girbau o Xavier Baró. Tots ells precedits d'un pròleg a càrrec del bisbe, Romà Casanovas. Les fotografies, d'una factura imponent, són de Pepo Segura.

Els capítols del llibre estudien des d'un punt de vista científic i acadèmic la catedral des de diferents disciplines i arts: la vida canonical, l'escriptori medieval, la producció artística, l'orfebreria, la construcció de la catedral neoclàssica, les pintures de Josep Maria Sert i la reconstrucció de l'edifici a partir de 1939. Sense oblidar els protagonistes humans de la seva història, amb bisbes com Oliba, Veyan, Morgades o Torras i Bages.

Al pròleg, el bisbe Casanova assenyala que la catedral "és el lloc propi de la vida de l'Església de Crist que pelegrina per aquest món, avançant segle a segle en aquest territori. Una catedral no és mai un museu, és un lloc de vida". El prelat hi descriu la catedral com "la mare de totes les esglésies d'arreu del territori diocesà".
 

El bisbe de Vic, Romà Casanova, a la presentació de l'obra. Foto: NacióDigital

Arxivat a