Un jove claretià fuig del Vic revolucionari de 1936

"Aquell temps de punys alçats", recull en un llibre el dramàtic relat de Josep Maria Viñas i Colomer, de 17 anys

El convent claretià de la Mercè, destruït. A la dreta, Josep M. Viñas
El convent claretià de la Mercè, destruït. A la dreta, Josep M. Viñas
Redacció
16 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:12h

L'Exèrcit s'aixeca contra la República. En resposta, la revolució s'apodera dels carrers de Catalunya. Comença el temps dels punys alçats. I aquest és el títol d'un nou llibre que recull les memòries d'un jove claretià que participa en una dramàtica fugida del Vic de l'estiu de 1936 cap a les muntanyes de les Guilleries.

Aquest és el contingut d'Aquell temps de punys alçats, una llibre editat per Ç Trencada Edicions, en una edició a càrrec de Xavier Cateura i Valls, infatigable estudiós de la Guerra Civil a casa nostra i que està duent una terme una valuosa tasca de recuperar-ne testimonis escrits i documents.

El claretià de només 17 anys era Josep Maria Viñas i Colomer, nascut i criat a Vic. Amb una vocació religiosa que l'empeny a ingressar al convent dels claretians de la Mercè. Un convent que ell i quasi quaranta homes més, de totes les edats, es veuen obligats a abandonar de forma desesperada quan comença la repressió a la reraguarda republicana. En forma de detencions, tortures, assassinats de capellans, propietaris i persones considerades de dretes.

El destí de l'escapada és la zona boscosa a cavall entre les Guilleries i el Montseny, a l'entorn de Mas Vidal i de la Barita, llocs prou coneguts, en el camí de Taradell cap a Viladrau. Les penúries i la por són el turment d'aquest grup d'homes que, doblegats per l'adversitat, a la fi accepten tornar a Vic arran de les gestions que efectua el comitè antifeixista de la ciutat, que els garanteix la seva seguretat.

Una seguretat que només arribar i parlar amb alguns dels milicians més coneguts, tots sota les ordres del llegendari Francesc Freixenet, veuen que no és tan fiable com se'ls havia promès. Alguns dels frares són assassinats i d'altres empresonats i vexats. Viñas aconsegueix salvar la seva vida i al cap d'uns mesos emprendre lla fugida a través de les xarxes clandestines que el porten fins a Osseja, a la Catalunya Nord. Des d'allà, passa a la zona franquista.

Un encàrrec que rep dels superiors claretians consisteix en redactar un informe sobre la seva peripècia per tal de reconstruir tot el que havia passat a Vic -on el convent i l'església van ser completament saquejats i destruïts. El resultat d'aquell informe és el llibre que ara ha editat Xavier Cateura, reforçat amb nombroses notes a peu de pàgina que situen amb detall els personatges i institucions. També inclou abundants fotografies de l'època, tant de Vic com de la posterior fugida i incorporació a l'exèrcit franquista del protagonista de la història.
Arxivat a